موم در ورقه های نازکی به نام فلس ترشح می شود. موم به طور معمول توسط زنبور جوان در سن دوازده تا بیست روز تولید می شود. با بزرگ شدن زنبور عسل و شروع به جمع آوری گرده و شهد، این غدد شروع به آتروفی می کنند. اما توانایی آن ها در تولید موم عسل به طور کامل از بین نمی رود.
فکر میکنید چرا زنبورها موم تولید میکنند؟ هنگامی که زنبورها ازدحام می کنند، به سرعت شانه مومی تولید می کنند. زیرا آن ها باید به سرعت مکانی برای تخم گذاری ملکه و جایی برای ذخیره مواد غذایی ایجاد کنند. برای اینکه با موم عسل و خواص و کاربردهای آن بیشتر آشنا شوید، در این مقاله با ما همراه باشید. [بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: عسل را در دوران بارداری دریابید]
موم زنبور عسل و عجایب این اثر طبیعی!
موم زنبور عسل در دمای خیلی بالا نرم و بسیار انعطاف پذیر می شود (در دمای ۶۵ درجه سانتی گراد آب میشود). به این ترتیب اگر دما خیلی پایین بیاید ترد و شکننده می شود که کار با آن را دشوار می سازد. البته زنبورها دمای کندویشان را حدود ۳۵ درجه نگه میدارند که برای کار با موم کاملا مناسب است.
یک شان عسل ساخته شده با موم زنبورها یک دست آورد موفق مهندسی است. شامل استوانه های شش ضلعی که به طور طبیعی چسبیده و کنار هم قرار گرفته اند.
ثابت شده که ساخت اتاقک ها به صورت شش ضلعی، مناسب ترین شکل برای استفاده کمترین مقدار موم است که بیشترین میزان عسل در خود نگه میدارد. همچنین ثابت شده که یکی از قوی ترین شکل های ممکن با استفاده از حداقل مقدار مواد است. [این مطلب مفید را هم دنبال کنید: کیمیایی بهنام عسل و دارچین]
تشخیص رنگ موم طبیعی
رنگ موم سازنده شان ها در ابتدا سفید است و بعد با گذشت زمان و استفاده کم کم تیره میشود. اگر برای پرورش بچه زنبور استفاده شود حتی زودتر تغییر رنگ خواهد داد. رنگ عوض کردن موم عسل میتواند به ترتیب از رنگ های زرد به نارنجی به قرمز رفته و تیره و تیره تر شود تا به سیاه متمایل به قهوه ای برسد.
رنگ موم هیچ ارتباطی با کیفیت آن ندارد، البته بجز جذابیت ظاهری که برای برخی افراد مهم است. در گذشته موم با استفاده از یونیزاسیون، اسید سولفوریک یا هیدروژن پراکسید سفید میشد. این کار منجر به ترکیبات سمی می شود. برای همین سفید کردن موم توسط تولید کننده های معتبر شمع موم عسل و دیگر عَرضه کنندگان موم زنبورعسل دیگر استفاده نمی شود. [دربارهی ژل رویال چه میدانید؟ ]
اگر موم، بویی شبیه به دارو بدهد، احتمال دارد با مواد شیمیایی دستکاری شده یا به آن سفید کننده زده باشند.
انواع موم زنبور عسل
به طور کلی سه نوع موم زنبور عسل وجود دارد. هر کدام از آن ها در واقع تولید شده از موم خام هستند. نوع ابتدایی که به آن موم زرد گفته می شود، به صورت خام از شان عسل استخراج شده است. دو نوع دیگر یکی موم سفید و دیگری موم الکلی است. که از ترکیب موم زرد با موادی به دست می آید تا قابلیت مصرف در کاربردهای خود را داشته باشد.
آنچه که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد، موم زرد زنبور عسل است که در بازار نیز به همراه عسل فروخته می شود. موم سفید و موم الکلی بیشتر برای کاربردهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. [برای مطالعه بیشتر: چرا عسل شکرک میزند؟]
موم زنبور را بخوریم یا نخوریم؟
باید گفت که هر نوع مومی نمی تواند قابلیت خوردن داشته باشد. در بیشتر موارد، موم به صورت موضعی مورد استفاده قرار می گیرد. هرچند که کاربردهای خوراکی آن نیز قابل چشم پوشی نیست.
از گذشته تا به امروز از موم عسل طبیعی در کاربردهای مختلف استفاده شده. امروزه نیز این کاربردها افزایش چشمگیری داشته اند. آشنایی با کاربردها و روش های مصرف موم عسل می تواند به شما دیدگاه کامل تری در مورد خواص این ماده تولید شده توسط زنبور عسل بدهد. [شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: عسلک را بهتر بشناسید]
از جویدن آدامش موم غافل نشوید!
موم زنبور عسل اگر چه ممکن است ریسک هایی را برای خوردن به همراه داشته باشد؛ اما اگر بتوانید آن را از یک محیط طبیعی و باکیفیت خریداری کنید، می توانید موم به عنوان یک آدامس استفاده کنید. استفاده از موم عسل به عنوان آدامس طبیعی علاوه بر اینکه از مضرات احتمالی آدامس هایی که در آنها از قند استفاده شده جلوگیری می کند، کمک خواهد کرد تا دندان های مقاوم تری داشته باشید. [جهت آگاهی: معرفی ابزار و وسایل مهم زنبورداری]
استفاده از موم به صورت موضعی
یکی از کاربردهای موم زنبور عسل که از گذشته تا به امروز مورد توجه انسان ها بوده، استفاده از این ماده به صورت موضعی است.
استفاده از موم به صورت خام است. شما می توانید بر روی قسمت های مختلف بدن خود موم را بمالید. خواص موم زنبور عسل برای پوست انسان بر هیچ کس پوشیده نیست. با مالیدن موم بر روی پوست می توانید از این ماده طبیعی برای مرطوب کردن پوست یا جلوگیری از خشکی پوستتان استفاده کنید. همچنین بسیاری از افراد که سابقه آکنه بر روی پوست صورت خود دارند، از موم برای برطرف کردن آکنه استفاده می کنند. [هر آنچه باید از معنای عسل خام بدانیم]
مصرف موم در صنعت داروسازی
یکی از روش های کاربرد موم در زندگی انسان ها، استفاده آن در تولید داروهای مختلف است. البته اکثر داروهای تولید شده با استفاده از موم به صورت موضعی قابل مصرف است. اما در برخی از موارد نیز دیده می شود یکی از ترکیبات قرار گرفته در تولید داروهایی با پایه گیاهی، موم طبیعی زنبور عسل است. صنعت داروسازی در سال های گذشته استفاده زیادی از موم انجام داده.
شمع سازی با موم، ماندگارتر از پارافین
موم زنبور عسل دارای تاریخچه ای بسیار غنی است و طیف وسیع تری نسبت به سایر محصولات زنبور عسل دارد. در گذشته، موم زنبور عسل مخصوص شمع ها ارزش زیادی داشت. زیرا دارای نقطه ذوب بالاتری نسبت به بسیاری از موم های دیگر است. بنابراین شمع ها در هوای گرم عمودی می مانند.
امروزه نیز در صنعت شمع سازی بسیار کاربرد دارد. [برای مطالعه بیشتر: همه چیز درباره عسل گون]
موم عسل برای بستهبندی!
با این همه خواص مفید، مومعسل جایگزینی بی ضرر و سالم برای پلاستیک در بسته بندی و نگهداری خوراکی ها است. بسته بندی های ساخته شده با موم عسل از قدرت طبیعی موم برای نگهداری و محافظت از خوراکی ها برخوردارند.
چون موم ضد آب است مانع از ورود رطوبت اضافه یا خروج رطوبت غذا میشود. در حالی که خواص ضد باکتری و ضد قارچ آن باکتری و آلودگی را بیرون نگه داشته و غیر سمی بودن آن به این معناست که برخلاف پلاستیک های حاوی مواد شیمیایی، وجود آن در مجاورت خوراکی ها بی خطر است. بسیاری از موم عسل برای بسته بندی و نگهداری پنیر نیز استفاده میکنند. [خواص عسل برای لاغری]
یک مصرف خوراکی- دارویی: عسل موم دار برای معده
افرادی که از زخم معده رنج میبرند میتوانند با مصرف مومعسل به مدت یک ماه بیماری خود را به تدریج کاهش دهند.
وقتی شما عسلموم دار مصرف میکنید، مومها روی زخم معده را میپوشانند. در نتیجه اجازه نمیدهند مایعات و غذاها بر روی زخم بریزند و تحریک شوند. به همین دلیل به تدریج زخم معده درمان میشود.
سخن پایانی
در این نوشتار درباره موم عسل و کاربردهای آن خواندیم. دانستیم که موم ماده طبیعی و شگفت انگیزی با لیستی پایان ناپذیر از کاربردهاست. از مرطوب کننده لب گرفته تا شمع و حتی بسته بندی مواد غذایی بدون پلاستیک. شما هم نظرات تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.