عسل یا همان شهد که در فارسی به آن انگبین گفته میشود، ماده قندی غلیظی، سرشار از مواد ویتامینی و مواد مغذی دیگر است. عسل قنقال یک عسل فوق العاده و مقوی می باشد که برای بسیاری از بیماری ها موثر است. این عسل استرس و اضطراب که ناشی از فعالیت زیاد و تنش های روزمره پدیدار می شود را کاهش می دهد. با ما همراه باشید تا با این عسل پر خاصیت، بیشتر آنها گردید.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: با ملکه زنبور عسل بیشتر آشنا شوید
گیاه قنقال یا شِکَرتیغال
“شِکَرتیغال” (Echinops) سرده ای از گیاهان چندساله است. نام های دیگر آن در قدیم، قنقال، شکرتیار، خارشکر و تیغ قندک بوده است.
این سرده در ایران ۵۴ گونه گیاه علفی چندساله خاردار دارد که معمولاً انحصاری ایران هستند. شکرتیغال به طور كلی گياهان خارداری هستند كه گل های آنها به طور مجتمع به شكل گلوله كروی شكل در انتهای ساقه ديده می شود. برگ های آن دراز و دارای بريدگی عميق، نامنظم و دندانه دار است كه در انتهای هر دانه خار ديده می شود و رنگ برگ سبز روشن است.
این گياه در بیشتر مراتع ایران از در اطراف تهران، دامنه های البرز، دماوند، شيراز و نائين و در تبريز، زنجان و در غرب در دامنه های كوه پرو و در گلپايگان، تفرش، اشترانكوه، در شيراز و كرمان ديده می شود. در اروپا و آسيا و آفريقا نيز انواع گياهان خارشكر انتشار دارند.
یکی از ویژگی های مهم این گیاه، لانه گزینی نوعی حشره به نام خزوکک بر روی این گیاه است. این حشره بدون گیاه قنقال می میرد و همه مایحتاج خود و فرزندان خود را از قنقال می گیرد. شاید علت علاقه این حشره به قنقال شیره شیرین این گیاه باشد. زنبور عسل هم عاشق شهد شیرین گیاه قنقال است و به دلیل رنگ خاص آن، خیلی زود جذبش می شود.
علت تکثیر زیاد گیاه قنقال
علت اصلی که این گیاه خیلی خوب تکثیر پیدا می کند، علاوه بر کمک زنبور عسل برای گرده افشانی، گل کره ای شکل آن است.
پس از اینکه فصل بهار و تابستان می گذرد، این گل خشک شده، از ساقه جدا و در طبیعت پراکنده می شود. به دلیل کره ای بودن، خیلی راحت در دامنه کوه ها حرکت می کند و گرده افشانی فوق العاده ای برای رویددن دوباره این گیاه اتفاق می افتد. همین موضوع کمک می کند تا در سال های بعد، شاهد دشتی پر از قنقال باشیم.
دربارهی عسل وحشی چه میدانید؟
عسل قنقال چگونه ساخته می شود؟
گیاه قنقال جذابیت زیادی برای زنبورهای عسل دارد. این گیاه زنبورها را به خود جذب کرده که از شهد گل های این گیاه عسل قنقال تولید می شود. قنقال گیاهی خود رو است که در بیشتر مناطق کشور به خصوص در کوهپایه و دشت های مرکزی ایران مانند استان فارس و کنگان، می روید و از اواسط اردیبهشت ماه تا اواخر تیر ماه زمان مناسبی برای برداشت آن است. گیاه قنقال در طبیعت بسیار فراوان دیده می شود و پراکندگی بالایی دارد. علت پراکنش زیاد این گیاه در طبیعت، گل های کروی شکل آن است که با وزش باد در دامنه های شیب دار به راحتی جابه جا می شود. این گل ها مسافت های طولانی را طی می کنند و گیاه را به نقاط مختلف می برند.
طعم و مزه این عسل
عسل قنقال طعمی بسیار شیرین دارد و از عطر مطلوبی برخوردار است. عسل قنقال عقیق رنگ و روشن است. این عسل معمولا مورد پسند بیشتر افراد قرار می گیرد و طبع آن نیز معتدل می باشد.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: عسل و زردچوبه ترکیبی معجزه آور
مزایای عسل قنقال
عسل تک گل قنقال، عسلی با خواص متنوع و بسیار مقوی است. در ادامه به چندین خواص این عسل اشاره می کنیم.
ریه
شاید یکی از بهترین روش های طبیعی برای پاکسازی ریه ها، استفاده از مواد غذایی مفید که هم ارزان هستند و هم در خانه یافت می شوند باشد که می تواند در تسکین علائم آن تاثیرگذار باشد. از آنجا که عسل شکر تیغال سرشار از آنتی اکسیدان است برای درمان بسیاری از مشکلات تنفسی موثر می باشد.
از زمان های دور در طب ایرانی عسل برای درمان بیماری های ریوی کاربرد داشته است و نسخه های آن از زمان بقراط و بوعلی سینا موجود است. از ویژگی های بارز عسل قنقال درمان و بهبود مشکلات تنفسی است و مصرف آن با شیر ولرم برای بهبود سرفه، خلط و تنگی نفس توصیه شده است. خوردن عسل قنقال در هنگام بیماری سل موجب زیاد شدن اشتها، افزایش وزن و بهبود حال عمومی بیمار می شود. برای گرفتگی صدا و برطرف کردن خش گلو نیز عسل قنقال کمک کننده است.
درمان افسردگی
افسردگی در دنیای امروز رایج تر شده است، این یک حالت احساس بیزاری و احساس نا امیدی و ناکامی است. وقتی شخصی دچار افسردگی می شود، می تواند فاقد انرژی و تمرکز به سمت چیزهای مورد علاقه و یا به طور کلی در زندگی باشد.
عسل طبیعی نوعی داروی افسردگی محسوب می شود و این خاصیت جزو خواص مشترک عسل ها است. با این حال در برخی عسل ها مانند عسل قنقال این ویژگی کمی بارزتر است. عسل می تواند منجر به کاهش علائم اضطراب، استرس و تغییرات خلقی شود. بی خوابی و بدخوابی را درمان می کند و با بهبود سیکل خواب بر حال روحی فرد تاثیرگذار است. همچنین با انرژی زایی خود به سلامت روان افراد کمک می کند.
جهت آگاهی: درباره ی خواص عسل برای معده چه می دانید؟
روش مصرف و استعمال عسل قنقال
بهترین روش مصرف به این صورت است که هر روز صبح ناشتا و نیز نیم ساعت قبل از خواب شب ، یک لیوان شربت عسل ( یک قاشق غذاخوری عسل در یک لیوان آب ولرم ) تهیه کرده و جرعه جرعه در مدت چند دقیقه نوش جان فرمایید .
همچنین می توانید دو – سه قاشق از عسل قنقال را با چند قطره آبلیمو مخلوط کرده و با آب ولرم مخلوط کنید . این نوشیدنی بسیار مفید است و خاصیت ضد عفونی کنندگی و ضد سرطان دارد . به دلیل وجود آبلیمو از مقادیر بالای ویتامین C برخوردار است.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: عسل چه تاثیری بر سیستم ایمنی بدن دارد؟
سخن پایانی
در این نوشته در مورد عسل قنقال و خواص آن سخن گفتیم. جالب است بدانید همانند سایر انواع عسل، مصرف عسل قنقال نیز برای کودکان کمتر از یک سال به دلیل بروز مسمومیت بوتولیسم ممنوع است، همچنین زیادهروی در مصرف آن به دلیل داشتن مواد قندی بالا، برای بیمارن دیابتی باید با احتیاط صورت گیرد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.