امروزه با پیشرفت تکنولوژی، سرعت در انجام کارها و استفاده بهینه از زمان اهمیت زیادی پیدا کردهاست. زودپز وسیلهای است که باعث کاهش زمان پخت غذا میشوید و به همین علت این وسیله محبوبیت پیدا کرده و در سالهای اخیر استفاده از زودپزها رو به افزایش است. اگر قصد خرید زودپز دارید و تاکنون از آن استفاده نکردهاید، منطقی است که در هنگام انتخاب زودپز مناسب، یکسری سوالات و ابهامات داشته باشید. سوالاتی از قبیل ” زود پز چگونه کار می کند” یا حتی، ” زود پز چیست”. برای یافتن پاسخ هر دوی این سوالات و تمام اطلاعاتی که برای انتخاب بهترین زودپز برای خود نیاز دارید، به خواندن این مقاله ادامه دهید. ما در این مقاله تمامی نکات خرید زودپز برقی و گازی را گفتهایم، همچنین بهترین مارک زودپز موجود در بازار را آوردهایم.
زودپز چیست؟
زودپز قابلمهای است که از یک واشر لاستیکی و یک درب مخصوص برای ایجاد مهر و مومی محکم استفاده میکند. مهر و موم ایجاد شده، این امکان را فراهم میکند که با خیال راحت فشار داخل قابلمه را، اغلب تا 15 پوند بر اینچ مربع (psi) افزایش دهید، و زمان پخت را به طور چشمگیری کاهش میدهد. الته برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله راهنمای خرید بهترین سرویس قابلمه را بخوانید.
زودپز چگونه کار میکند؟
نحوه کار زود پز بر اساس ایجاد فشار بخار در قابلمه است. با ایجاد فشار بخار، فشار داخل دیگ افزایش مییابد و در نتیجه غذا را در دمایی بالاتر از نقطه جوش، میپزد. این امر باعث می شود غذا 70 درصد سریعتر از سایر روش های پخت، پخته شود و در نتیجه انرژی کمتری مصرف شود.
نقطه جوش آب با میزان فشار وارد شده بر آب ارتباط دارد. اگر تا به حال به ارتفاعات سفر کرده باشید، ممکن است متوجه شده باشید که میتوانید آب را سریعتر از ارتفاعات پایینتر به جوش آورید. آب می تواند سریعتر بجوشد زیرا فشار اتمسفر کمتری در ارتفاعات بالا وجود دارد و در نتیجه نقطه جوش کمتری دارد. زود پز بر اساس همین مفهوم به صورت معکوس عمل میکند، فشار را افزایش میدهد و در نتیجه دمای جوش آب افزایش مییابد. در فشار 15psi، نقطه جوش آب میتواند به 120 درجه سانتیگراد برسد که بیشتر از دمای استاندارد 100 درجه سانتیگراد است. دمای بالاتر آب فرآیند پخت و پز را تسریع میکند.
معرفی انواع زودپز
اکنون که قصد خرید زودپز گرفتهاید، دو گزینه پش رو دارید: زودپز برقی یا گازی. هر دوی این ها با استفاده از حرارت تحت فشار غذا را در مدت زمان کوتاهی آماده میکنند، اما تفاوت های قابل توجهی نیز دارند.
برای خلاصه کردن گزینههای شما بدون اینکه خیلی فنی شوید، زود پز برقی با ویژگی های خودکار خود سهولت و راحتی را فراهم می کند، در حالی که یک زودپز گازی با تنظیم دستی حرارت، دقت در پخت و پز را فراهم میکند. علاوه بر این، زود پز گازی در مقایسه با زود پز برقی، برای استفاده طولانی مدت گزینه بهتری هستند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای خرید سرویس قابلمه گرانیتی را بخوانید.
تعویض قطعات و خدمات تعمیر زودپز گازی به راحتی در دسترس است، در حالی که در صورت خرابی زودپز برقی پس از اتمام دوره گارانتی، ممکن است در تهیه قطعات یدکی یا تعمیر زودپز به مشکل بربخورید یا اصلا تعمیر آن از نظر اقتصادی به صرفه نباشد.
1- زودپز برقی
سادگی و ایمنی زودپزهای برقی آنها را به انتخابی عالی تبدیل کرده است. کنترلهای دیجیتال به شما این امکان را میدهند که دما یا فشار مورد نظر خود را تنظیم کنید و اجازه دهید زود پز سایر موارد را کنترل کند. اگر اولویت اصلی شما آسانی در طبخ غذا است، زودپز برقی بهترین گزینه است.
- درباره راهنمای خرید بهترین سرویس قابلمه بیشتر بخوانید.
یکی از تفاوت های اصلی بین زود پز برقی و گازی مکانیزم گرمایش داخلی است. در حالی که یک زودپز گازی به منبع گرمای جداگانه نیاز دارد، زودپز برقی می تواند به تنهایی کار کند، زیرا دارای اجزا گرمایشی یکپارچه درون خود است. یکی از ویژگیهای برجسته زودپز برقی، فناوری زمان بندی دیجیتال مناسب آن است. این به این معنی است که با تایمر دیجیتالی از پیش تعیین شده، میتوانید غذاها را از ابتدا تا انتها بپزید بدون اینکه مجبور باشید کل فرآیند را زیر نظر داشته باشید. زودپز برقی همچنین حرارت و فشار را به صورت خودکار تنظیم میکند، بنابراین نیازی به تنظیم دستی حرارت روی اجاق گاز ندارید.
2- زودپز گازی
یکی از دلایل خرید زودپز گازی تنظیم دستی حرارت آن است در زودپزهای گازی، میتوان حرارت را درست مانند یک قابلمه معمولی روی اجاق گاز کنترل کرد. این امر مخصوصاً در سرخ کردن بسیار مهم است، زیرا غذا تحت فشار سرخ نمیشود و باید قبل از سرخ کردن، آن را کمی تفت دهید تا رنگ آن به قهوهای تغییرکند. در زودپز گازی میتوانید به سادگی غذا را قهوهای کنید و سپس درب زودپز را ببندید و غذا را با فشار بپزید. پختن غذا با زودپز برقی نسبتاً دشوارتر است، زیرا باید دستگاه را به دمای مناسب برای قهوهای شدن غذا برسانید و سپس عملکرد را لغو کرده و دوباره شروع کنید تا پخت کامل شود.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: مقایسه ماشین ظرفشویی الجی و سامسونگ
از دیگر مزیت های زودپز گازی نسبت به نوع برقی میتوان به زمان سریعتر ایجاد فشار اشاره کرد. یک زودپز گازی همچنین به شما امکان میدهد تا روش آزادسازی سریع آب سرد را انجام دهید، که بلافاصله پخت و پز تحت فشار را متوقف میکند که در هنگام بخارپز کردن ماهی و سبزیجات به آن توجه ویژهای میشود.
علاوه بر این، زودپزها در محدوده فشار 8 الی 15 PSI (پوند بر اینچ مربع) کار میکنند، که 15PSI مقدار مورد نیاز برای اکثر کتاب های آشپزی و دستور العمل های منتشر شده است، در حالی که فشار زود پز برقی در محدوده 10-11PSI فشار تولید میکند. فشار بالاتر در زود پز گازی همچنین به این معنی است که میتواند غذا را سریعتر بپزد. همچنین اگر محدودیت فضا در نگهداری زودپز دارید، زودپز گازی گزینه بهتری است، زیرا زودپز برقی حجیم تر است و فضای بیشتری را اشغال میکند. از زود پز گازی میتوان به عنوان قابلمه نیز استفاده کرد. همچنین زودپز گازی به علت استفاده از مواد فولادی ضد زنگ بادوام و تعویض آسان قطعات یدکی، طول عمر بالاتری نیز دارد.
چگونه بین زودپز برقی و گازی یکی را انتخاب کنم؟
به بیان ساده، انتخاب شما به نیاز شما بستگی دارد. مطمئناً استفاده از زودپز برقی راحتتر است، زیرا فقط باید چند دکمه را فشار دهید و باقی ماجرا را به زودپز بسپارید. زودپز برقی به طور خودکار خاموش میشود و ظرف را تا زمان سرو گرم نگه میدارد. یک زودپز گازی، به شما امکان می دهد حرارت را به صورت دستی برای به دست آوردن بهترین نتیجه، کنترل کنید. همچنین طیف وسیعی از اندازه ها را متناسب با اندازه خانواده (از مدل های 4 تا 22 لیتری) و نوع پخت و پز ارائه می دهد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای خرید دستگاه اسپرسو ساز را بخوانید.
بررسی نکات خرید زودپز
در هنگام خرید زودپز، علاوه بر موارد گفتهشده، لازم است تا یکسری دیگر از نکات را نیز در نظر بگیرید. فاکتورهای مهمی که در خرید بهترین زود پز برای شما اثرگذار هستند عبارتاند از:
اندازه زوپز
هنگامی که قصد خرید زود پز را گرفتهاید، باید مشخص کنید که چه اندازهای برای شما مناسب است. زودپزها دارای سایزهای مختلفی هستند که از ظروف کوچک 2 لیتری تا گزینه های صنعتی 20+ لیتری را شامل میشود. اکثر مدلهای خانگی بین 4 تا 8 لیتر گنجایش دارند. به عنوان یک قانون کلی، به ازاری هر نفر، یک لیتر در نظر بگیرید. مثلا اگر از زودپز برای پختن غذا برای 6 نفر استفاده میکنید، یک زود پز 6 لیتری بخرید. در نهایت فارغ از هر اندازهای که انتخاب میکنید، مهم است که زودپز خود را بیش از حد پر نکنید. بسته به چیزی که در حال پختن آن هستید، باید حداکثر ⅔ قابلمه را برای غذاهای جامد و ⅓ قابلمه را برای پخت حبوبات مانند عدس پر کنید.
جنس بدنه زودپز
آلومینیوم متداولترین مادهای است که از آن برای ساخت زودپز استفاده میشود. ماده دیگری که استفاده از آن در ساخت زودپز رایج است، فولاد ضدزنگ است که زودپزهای ساخته شده با آن، بسیار بادوام است. بسیاری از زودپزهای برقی از آلومینیوم پوشیده شده با پوشش نچسب ساخته شدهاند. سطح صاف نچسب باعث می شود تا تمیز کردن زودپز راحت باشد. با این حال، هنگام استفاده از ظروف فلزی باید مراقب باشید که روی آن خراشیده نشود. مدلهای جدیدتر ممکن است آلومینیوم آنادایز شده با پوششهای سرامیکی را ارائه دهند که بسیار بادوامتر از گزینههای نچسب قدیمیتر است.
در زیر مزایا و معایب هر یک از 3 ماده گفته شده آورده شدهاست.
آلومینیوم آنادایز:
- رسانای حرارتی عالی و سبک وزن
- بادوام است و برای سال ها براق و جدید به نظر میرسد
- به مواد اسیدی واکنش نشان نمیدهند و بیضرر برای سلامتی است
- لکه را جذب نمیکند و مقاوم در برابر خوردگی است
- از اسکرابهای فلزی برای تمیز کردن استفاده نکنید
- گران قیمت است
فولاد ضد زنگ:
- رسانای گرمای خوبی نیست، کمی سنگین است
- بادوام است و سالها براق و جدید به نظر میرسد
- به مواد اسیدی واکنش نشان نمیدهند و بیضرر برای سلامتی است
- لکه را جذب میکند و مقاوم در برابر خوردگی است
- می توان از اسکراب های فلزی برای تمیز کردن آن استفاده کرد
- گران قیمت است
آلومینیوم:
- رسانای حرارتی عالی و سبک وزن
- دوام کمی دارد و ظاهر آن در طول زمان فرسوده میشود
- به مواد اسیدی واکنش نشان میدهد و برای سلامتی مضر است
- به آسانی لکه را جذب میکند و خوردگی امکانپذیر است
- می توان از اسکرابهای فلزی برای تمیز کردن آن استفاده کرد
- مقرون به صرفه و ارزان قیمت
دوام زودپز را نیز در نظر بگیرید
قطعا شما نمیخواهید هر سال زود پز بخرید. پس دوام یک عامل مهم است که هنگام خرید زود پز باید به آن توجه کنید. آلومینیوم زیاد بادوام نیست زودپزهای از جنس فولاد ضد زنگ و آلومینیوم آنادایز از منظر دوام انتخاب های مناسبی هستند. سلامت پارامتری مهم برای انتخاب زودپز است.
زودپزهای آلومینیومی به غذا واکنش نشان میدهند. آلومینیوم میتواند با اسیدهای غذا عمل کند و ناسالم برای سلامت انسان باشد. بر اساس واکنش پذیری، زودپز فولادی و آنادایز انتخابهای سالمی هستند.
زودپز قابل شستشو در ماشین ظرفشویی
این ویژگی تنها زمانی مهم است که از ماشین ظرفشویی برای تمیز کردن ظروف استفاده میکنید. در غیر این صورت نیازی به آن نیست. به طور کلی زودپزهای آنادایز قابل شستشو در ماشین ظرفشویی نیستند در حالیکه زودپزهای آلومینیومی و فولادی برای استفاده در ماشین ظرفشویی مناسب هستند.
درب داخلی در مقابل درب بیرونی
زودپزها بر اساس نوع درب در دو مدل با درب داخلی و درب بیرونی عرضه می شوند. در مدل های درب داخلی، بالای درب به داخل اجاق گاز می رود. در حالی که در مدل درب بیرونی، بالای درب بیرون از ظرف اجاق گاز می ماند. به طور کلی زودپزهای سایز بزرگ از درب بیرونی استفاده میکنند و زودپزهای کوچک از درب داخلی استفاده میکنند. این نکته را در نظر بگیرید که مدلهای درب داخلی در مقایسه با درب بیرونی ایمنتر هستند زیرا از قفل اضافی در مکانیزم برای حفظ فشار اضافی استفاده میکنند.
به سراغ زودپزهای با گارانتی طولانیتر بروید
گارانتی طولانیتر به معنای محصولات بهتر است، بنابراین به سراغ زود پز با گارانتی طولانیتر بروید. لطفاً در هنگام خرید زودپز، جزئیات مربوط به گارانتی، بازپرداخت و سیاست تعویض را با دقت بخوانید.
معرفی زودپزهای روگازی با کیفیت برند لایف اسمایل
زودپز سه کاره روگازی ٨ لیتری لایف اسمایل مدل LifePRE-8L
- سایز: 24 سانتیمتر
- تحت لیسانس: آلمان
- جنس بدنه: استیل ضد زنگ نوع 304 با روکش گرانیتی
- ظرفیت: 8 لیتر
- اقلام همراه: درب شیشه ای سبد بخارریز واشر سیلیکونی
- جنس درب: استیل
زودپز کلیپسی دو کاره روگازی ٨ لیتری لایف اسمایل مدل ZDS-8M
- جنس بدنه : استیل ضد زنگ 304
- جنس دستگیره : سیلیکون
- جنس درب : استیل
- گنجایش دیگ : 8 لیتر
- سوپاپ اطمینان : دارد
زودپزکلیپسی سه کاره روگازی دوقلو ٥ و ٧ لیتری لایف اسمایل مدل ZDS-5+7M
- جنس بدنه : استیل ضد زنگ 18/10
- جنس دستگیره : سیلیکون
- جنس درب : استیل
- گنجایش دیگ : 5 لیتر – 7 لیتر
- سوپاپ اطمینان : دارد
سخن پایانی
شما در این مقاله با راهنمای خرید زودپز آشنا شدید. همچنین از بهترین زودپزهای روگازی لایف اسمایل آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
بله. طبق تعریف، زودپزها بر مشکل فشار کم اتمسفر برای پخت و پز در ارتفاع غلبه میکنند. در ارتفاع، آب در دمای پایینتری میجوشد، که میتواند کارآیی پخت معمولی را کاهش دهد، به عنوان مثال، غذاهای آب پز نیم پز هستند. این مشکل در زودپز وجود ندارد.
نه. از آنجایی که پخت و پز تحت فشار نیاز به بخار و در نتیجه مایع دارد، زودپز برای سرخ کردن یا برشته کردن غذاها مناسب نیست.