آرایشی - بهداشتی

مراقبت از دندان‌ها، نکات مهم مراقبت از دندان

سلامتی دهان و دندان جز نکات پر اهمیتی است که برخی از افراد کمتر به آن توجه می کنند.همانطور که هر فرد برای سلامتی کلی بدن خود در تلاش می باشد ، به منظور عدم ایجاد بیماری و آسیب به دندان ها می بایست برای سلامتی دهان و دندان خود نکاتی را مد نظر قرار دهد تا از آسیب به دندان و لثه ها جلوگیری به عمل آید.پوسیدگی دندان ها و آسیب به ریشه دندان یکی از شایع ترین دلایل عدم رسیدگی به دندان است که در سنین بالاتر برای رفع آن نیاز به روش هایی همچون ایمپلنت دندان می باشد.ما در این مقاله به روش ها و دستوالعمل هایی جهت مراقبت از دندان ها خواهیم پرداخت.


فهرست مطالب


بهداشت دهان و دندان چیست؟

بهداشت دهان و دندان یعنی انجام دادن روتین‌های سلامتی برای تمیز نگهداشتن دهان و دندان‌ها. این شامل مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و همچنین مراجعه دوره‌ای به دندانپزشک جهت معاینه و بررسی سلامت و وضعیت دندان‌ها است. به‌علاوه اینکه بهداشت دهان و دندان یک مراقبت پیشگیرانه است. به این معنی که می‌توانید با رعایت کردن اصول آن جلوی بسیاری از خطرات و بیماری‌ها را بگیرید. از پوسیدگی دندان‌ها گرفته تا بیماری‌ لثه، خشکی دهان و حتی بوی بد دهان.

همچنین سلامت دهان با سلامت کلی ما در ارتباط مستقیم است. به‌عنوان مثال اگر که لثه‌های ما عفونت کنند، این عفونت از طریق جریان خون به دیگر بخش‌های بدن منتقل می‌شود و این اصلاً موضوع خوشایندی نیست. در نتیجه می‌توان گفت که حفظ سلامت دهان و دندان‌‌ها بخش مهمی از سلامت کلی ما را در طولانی مدت تضمین می‌کند.

علل بیماری‌ها و مشکلات دهان و دندان کدام‌اند؟

همان‌طور که ممکن است خودتان هم بدانید دهان ما و حفره‌های دندانی آن بستری مناسب جهت تجمع باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌های مختلف است. برخی از این باکتری‌ها به فضای دهان تعلق دارند و وظیفه آن‌ها ایجاد فلور طبیعی دهان است. در نتیجه مقدار کم آن‌ها کاملاً بی‌ضرر بوده، اما زمانی که این مقدار از حد طبیعی خودش بیشتر می‌شود سلامت دندان‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهد. به‌عنوان مثال مصرف زیاد شیرینی یا غذاهای حاوی قند این شرایط را تشدید می‌کند. شرایطی که باعث شده اسید بیشتری در دهان تولید شود. اسیدی که می‌تواند به مینای دندان آسیب‌های جدی وارد کند.

در نتیجه علاوه‌بر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، تغذیه نامناسب هم می‌تواند یکی از علل و دلایل بیماری‌های دهان و دندان باشد. از دیگر فاکتورهایی که سلامت دندان‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهند می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • دیابت
  • عفونت
  • سیگار کشیدن
  • رفلاکس اسید معده
  • تغییرات هورمونی در زنان
  • ژنتیک و سابقه بیماری در خانواده
  • عادات نادرست و نامنظم مسواک زدن
  • استفاده از برخی داروها که مقدار آب دهان را کاهش می‌دهند
  • رژیم غذایی نامناسب که حاوی مقادیر زیادی نوشیدنی و غذاهای اسیدی است
  • و …

روتین مراقبت از دندان چگونه است؟

مراقبت از دندان اصولی دارد که رعایت کردن آن باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها و ناراحتی‌های پیرامون آن می‌شود. این اصول شامل:

  •  مسواک زدن

گاهی پیش‌آمده که شما به‌طور مرتب از مسواک استفاده می‌کنید و به مسواک زدن اهمیت می‌دهید؛ اما بازهم بعد از مدتی به دندان‌های شما آسیب واردشده و یا دهان شما بد بو است و احساس می‌کنید که آن‌طور که باید دندان‌های شما تمیزنشده‌اند و این نشان‌دهنده این است که شما زحمت مسواک زدن را کشیده‌اید؛ اما این کار را به‌درستی و با اصول مناسب انجام نداده‌اید؛ در مسواک زدن به نکات زیر دقت فرمایید:

مراقبت از دندان
  • همیشه قبل از مسواک زدن دهان خود را خیس کنید.
  • از سالم بودن مسواک و موهای مسواک خود مطمئن باشید
  • مسواک شما زیاد نرم و یا خیلی سفت نباشد
  • در هنگام مسواک زدن، باید مسواک را روی سطح جونده دندان‌های خود به‌صورت رفت و برگشتی حرکت داده و در سطوح خارجی با زاویه‌ای 45 درجه نسبت به لثه خود مسواک را دست بگیرید.
  • هرگز سطوح داخلی دندان‌های خود را فراموش نکنید
  • حتماً روی سطح زبان خود را نیز با مسواک کشیدن روی آن، تمیز کنید.
  • مدت‌زمان استاندارد برای مسواک زدن بین 2 الی 5 دقیقه است
  • هیچ‌گاه مسواک را روی دندان‌های خود فشار ندهید؛ زیرا این کار باعث عقب رفتن لثه‌ها و بالا رفتن حساسیت دندان‌ها خواهد شد.
  • بعد از مسواک زدن حتماً به‌خوبی مسواک خود را تمیز بشویید و درجایی خشک نگهداری کنید
  • از خمیردندان‌های حاوی فلوراید استفاده فرمایید
  • نخ دندان یکی از مهم‌ترین اصول بهداشت دهان و دندان

یکی از مهم‌ترین اصولی که می‌تواند بسیار در بهداشت دهان و دندان شما مؤثر باشد، استفاده صحیح از نخ دندان است که البته زیاد توجه خاصی به آن نمی‌شود؛ بین دندان‌ها محل مناسبی است برای باقی ماندن مواد غذایی و بعدازآن رشد انواع باکتری که با فعالیت این باکتری‌ها اسیدی تولید می‌شود که روی دندان‌ها و بوی دهان بسیار تأثیر بدی دارد و می‌تواند در سطح دندان‌ها حفره‌هایی را ایجاد نماید. شما با استفاده از نخ دندان بعد از هر وعده غذایی و یا در پایان روز، می‌توانید از این اثرات مخرب و از پوسیدگی دندان‌های خود جلوگیری نمایید.

  • استفاده از دهان‌شوی، به‌طور مدام باعث آسیب می‌شود

استفاده زیاد از دهان‌شوی‌ها می‌تواند بزاق دهان را خشک نماید. بزاق دهان به‌عنوان یک ضدعفونی‌کننده می‌تواند به‌طور طبیعی انواع باکتری‌های و آلودگی‌های دهان را از بین برده و همچنین مرطوب بودن دهان از بوی بد آن جلوگیری می‌کند، پس به یاد داشته باشید که استفاده بیش‌ازحد از دهان‌شوی نه‌تنها برای بهداشت دهان و دندان‌ها مفید نیست؛ بلکه می‌تواند باعث آسیب به دندان‌های شما شود، پس توصیه می‌شود که تنها هفته‌ای دو بار از دهان‌شوی برای بهداشت دهان و دندان خود استفاده نمایید.

چگونه از دندان هایمان مراقبت کنیم کلاس دوم

یک بخش گسترده ای از کودکانی که مراقبت های درست دریافت می کنند، باید حتما ویزیت نزد دندانپزشک را هم در برنامه خود قرار دهید. هیچ مشکلی نیست که کودکانتان را همراه خودتان به مطب دندانپزشکی ببرید، حتی اگر فرزندتان خیلی کوچک است. این شانس به آن ها داده می شود تا با این فضای متفاوت آشنا شود، با صداها، بوها، در واقع با این محیط بزرگ می شوند و ارتباط برقرار می کنند. همچنین به آن ها کمک می شود تا در آینده خودشان تصمیم رفتن به دندانپزشکی را بگیرند.

دندان ها را بهتر مسواک بزنید!

در دوره زندگی بزرگسالی ممکن است به شما توصیه شود تا از خمیردندان هایی استفاده کنید که فلوراید دارند، این به دندان های شما بسیار کمک می کند. چیزی که باید بدانید، این است که از میزان و مقدار خمیردندانی که قرار است استفاده کنید مطمئن باشید.

مراقبت از دندان

فلوراید برای سلامت دهان و دندان کودکان حیاتی و ضروری می باشد، به خاطر اینکه به استحکام دندان های آن ها بسیار کمک می کند و در برابر پوسیدگی دندان هایشان مقاومت می کند. در کودکان بالای ۳ سال، بهتر است از حداقل ۱۰۰۰ ppm فلوراید در آن استفاده شده باشد، برای کودکان بزرگتر باید ۱۳۵۰ ppm استفاده شده باشد. بسیاری از خمیردندان ها توصیه می شوند که براساس سن کودک استفاده شوند.

  بهترین مارک دستگاه سم زدایی بدن

بیشتر بخوانید: از تفاوت عسل وحشی با عسل‌های دیگر چه می‌دانید؟

فقط ممکن است در مراقبت از دهان و دندان کودکتان از جمله مرتب مسواک زدن با مشکل مواجه شوید. یک بار دیگر می توان از چیزهای ساده تر و خانگی استفاده کرد.

برای اینکه کار را راحت تر کنید، بگذارید مسواکش را خودش انتخاب کند. در صورتی که کاراکتر خاصی را دوست دارد، همان را برایش بگیرید. برای هر بار مسواک زدن به اندازه ۲ دقیقه کافیست. فقط مطمئن شوید که کودکتان قبل از خواب حتما مسواک می زند. می توانید از مسواک های برقی استفاده کنید، مسواک هایی که تایمر دارند و زمان مسواک زدن را هم به شما نشان می دهند.

مطمئن شوید که کودک دندان هایش را به اندازه درستی مسواک می زند، با بازی و شعر هم می توانید شروع کنید. به خاطر پیشرفت هایی که در تکنولوژی شده است، حتی اپلیکیشن های موبایلی هم هستند که می توانند مسواک زدن درست را به بخشی از بازی یا شعر خواندن کودکتان اضافه کند.

با گذشت زمان در نهایت می بینید که این کار هم بخشی عادی و طبیعی از زندگی فرزندتان می شود. لازم هم نیست به او یاداوری کنید. فقط جنبه ایمنی آن را در نظر داشته باشید. توصیه می شود که کودک را موقع مسواک زدن حتما زیر نظر داشته باشید؛ خصوصا اگر زیر ۷ سال باشند.

خوردن شیرینی جات را محدود کنید!

مقدار مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین، باید کنترل شوند و محدود شوند. در غیر این صورت ممکن است مشکلات بسیاری برای کودک به همراه داشته باشد. چون علاوه بر چاقی در اینده مشکلات دیگر هم به دنبال خواهد داشت.

چون هربار که غذاهای شیرین می خورند، قندیجات تا یک ساعت دورو بر دندان می باشند و به آن ها حمله می کنند. تصور کنید کودک شیرینی جات خورده و بدون مسواک زدن هم به خواب رفته، از لحظه بیدار بودن تا خوابیدن، دندان ها تحت حمله این قندها هستند.

به طور خلاصه، رژیم غذایی خوب از زمان تولد ضرورت دارد. آب و شیر از بهترین چیزهایی هستند که در طول روز به آن ها باید داده شود. نوشیدنی های شیرین مثل آبمیوه ها باید محدود به وعده های غذایی شوند.

سعی کنید به کودکانتان به عنوان هدیه، شیرینی و شکلات ندهید. بزرگ کردن آن ها با شیرینی و شکلات فقط به آن ها آسیب می رساند و تبدیل به یک عادت همیشگی در آن ها می شود.

معمولا، یک رژیم غنی از ویتامین ها، مواد معدنی، میوه های تازه و سبزیجات به کودکان شانس کاهش مشکلات دندانی مثل بیماری های لثه و پوسیدگی دندان را در طول زندگی شان می دهد. سعی کنید از کودکی الفبای بهداشت دهان و دندان را در کودکان تان نهادینه کنید.

بهترین کارها برای مراقبت از دندان

دندان ها عمدتا از مواد معدنی تشکیل شده اند که با گذر زمان ممکن است پلاک ها که یک لایه نازک باکتری چسبنده و بی رنگ هستند به سطح دندان‌هایتان بچسبند. این اتفاق زمانی می افتاد که باکتری‌ها از مواد غذایی شیرین تغزیه کنند، زیرا بعد از آن اسیدهایی تولید می‌کنند که مینای دندان را از بین می‌برد. استفاده از توتون یکی از مهمترین عوامل خطرناک مرتبط با بیماری لثه است که باید از طریق روش های محافظت از دندان، اثر مخرب آن را خنثی کنید.

1-دو بار در روز به مدت دو دقیقه مسواک بزنید:

انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) می گوید: دندان های خود را دو دقیقه در روز و به مدت دو بار در روز، مسواک بزنید. این کار دندان های شما را در بهترین فرم خود نگه می دارد.

مسواک زدن دندان ها و زبان با یک مسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید باعث پاکسازی غذا و باکتری از دهان می شود. مسواک زدن همچنین ذراتی را که دندان های شما را می خورد و باعث پوسیدگی می شوند، از بین می برد.

2-مسواک صبحگاهی با میکروب ها مبارزه می کند:

دمای داخلی دهان 98.6 درجه فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) است. به این معنا که گرم و مرطوب، پر از ذرات غذا و باکتری است. تمامی این موارد منجر به رسوباتی به نام پلاک می شوند. هنگامی که تجمع پیدا می‌کند، روی دندان‌های شما کلسیفیه یا سفت می‌شود و تارتار ایجاد می‌کند که به آن جرم نیز می‌گویند. تارتار نه تنها لثه های شما را تحریک می کند، بلکه می تواند منجر به بیماری لثه و همچنین بوی بد دهان شود حتما صبح مسواک بزنید تا از شر پلاک هایی که در طول شب ایجاد می شود خلاص شوید.

3-بیش از حد مسواک نزنید:

اگر بیش از دو بار در روز مسواک بزنید، در مجموع بیش از چهار دقیقه، می توانید لایه مینای دندان را که از دندان های شما محافظت می کند، از بین ببرید.

وقتی مینای دندان وجود ندارد، لایه ای از عاج را در معرض دید قرار می دهد. عاج دارای سوراخ های ریزی است که به انتهای عصبی منتهی می شود. وقتی این نواجی تحریک می شوند، ممکن است انواع درد را احساس کنید. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، تقریباً 20 درصد از بزرگسالان، درد و حساسیت دندان های خود را تجربه کرده اند.

4-خیلی سفت مسواک نزنید:

مسواک زدن خیلی سخت نیز امکان پذیر است. دندان های خود را طوری مسواک بزنید که انگار آن ها را جلا می دهید. اگر مسواک شما به نظر می رسد که شخصی روی آن نشسته است، فشار زیادی وارد می کنید.

مینای دندان به اندازه کافی قوی است که از دندان ها در برابر هر چیزی که در داخل دهان شما می گذرد، از خوردن و آشامیدن تا شروع فرآیند گوارش محافظت می کند. کودکان و نوجوانان مینای نرم تری نسبت به بزرگسالان دارند و دندان هایشان را بیشتر در معرض پوسیدگی و فرسایش ناشی از غذا و نوشیدنی قرار می دهد.

 5.هر روز از نخ دندان استفاده کنید:

آیا می خواهید در معاینه بعدی خود از حداقل تراشیدن دندان هایتان جلوگیری کنید؟ نخ دندان ذراتی را که مسواک زدن از دست می دهد شل می کند. همچنین پلاک ها را از بین می برد و با این کار از ایجاد تارتار جلوگیری می کند.

در حالی که پاک کردن پلاک ها آسان است، برای برداشتن جرم دندان به دندانپزشک نیاز دارید.

6. از کشیدن سیگار جلوگیری کنید:

سیگار کشیدن به خودی خود آسیب مستقیم به دندانهای شما نمی زند. با این حال، می تواند باعث خشکی دهان و تغییر نوع باکتری در دهان شما شود. این ممکن است خطر پوسیدگی و بیماری های لثه را افزایش دهد.

مراقبت از دندان پوسیده چگونه است؟

پوسیدگی دندان از رایج ترین عارضه‌هایی است که برای اکثریت افراد ممکن است اتفاق بیفتد. به صورت علمی پوسیدگی دندان یا خرابی دندان را بررسی می‌کنیم. در واقع در پوسیدگی دندان سطح و مینای دندان یا همان لایه خارجی دندان دچار آسیب و خرابی می‌شود. پوسیدگی دندان می‌تواند به علت‌های مختلفی باشد. از مهمترین علت‌های پوسیدگی دندان می‌توان به عدم رعایت بهداشت و مسواک زدن منظم، افزایش سن، کمبود کلسیم بدن، استفاده از مواد غذایی مضر و… اشاره کرد. در بعضی از موارد پوسیدگی مربوط به درد دندان باعث بوی بد دهان می‌شود که احساس ناخوشایندی را در فرد و در دیگران ایجاد می‌کند. از ساکاروز عسل چیست؟ چه می دانید؟

  ژل بهداشتی چیست؟ معرفی پرطرفدارترین ژل های بهداشتی

روش های درمان پوسیدگی دندان

تا اینجا در مورد پوسیدگی دندان و علت‌های به وجود آمدن آن با شما صحبت کردیم اما حالا قصد داریم که در این قسمت درمان پوسیدگی دندان را با شما بررسی کنیم. در واقع با توجه به اندازه و میزان پوسیدگی درمان آن نیز متفاوت خواهد بود.

1- پر کردن دندان

اگر پوسیدگی دندان تا حد زیادی پیشرفت نکرده باشد و سطحی باشد برای درمان آن از پر کردن استفاده می‌شود. در این روش قسمت پوسیده دندان برداشته شده و به جای آن ماده ترمیمی مثل سرامیک، کامپوزیت و غیره پر می‌شود.

2- روکش دندان

اگر پوسیدگی دندان بیشتر باشد، قسمت‌های پوسیده تراشیده می‌شود و روی دندان، روکش قرار می‌گیرد.

3- عصب کشی دندان

گاهی هم پوسیدگی بسیار گسترده می‌شود تا حدی که باید قسمت‌های مختلف دندان خارج شده و قسمت ریشه مسدود شود. به این روش که عصب دندان از بین می‌رود، عصب‌کشی دندان می‌گویند.

4- کشیدن دندان

البته گاهی هم دندانپزشک تشخیص می‌دهد که دندان باید کشیده شود و به جای آن از جایگزین مثل دندان مصنوعی، ایمپلنت و… استفاده شود.

درمان خانگی پوسیدگی دندان

روش‌های درمانی خانگی مختلفی برای پوسیدگی مربوط به دندان وجود دارد که در این مطلب ۱۳ مورد از درمان‌های خانگی را با هم بررسی می‌کنیم.

مخلوط پودرهای کلسیم و منیزیم

اولین درمان مربوط قرص کلسیم و منیزیم است. در اولین مرحله باید قرص منیزیم و کلسیم را به تعداد مساوی جدا کرده و آن‌ها را تا حدی که به صورت کامل نرم شوند خرد کنید. از این پودر روزانه یکبار برای مسواک زدن دندان‌های خود استفاده کنید. این کار باعث می‌شود که پوسیدگی دندان‌های شما تا حد زیادی برطرف شود.

بهداشت مناسب دهان و دندان

مسواک زدن با استفاده از خمیر دندان خوب و با فلوراید بالا حداقل دو بار در روز و نخ دندان کشیدن یک بار در روز می تواند از پوسیدگی جلوگیری کند.

روغن کشی

روغن کشی یکی از روش های درمانی باستانی در هندوستان است که به آیورودا شهرت دارد این داروی قدیمی شامل چرخاندن یک قاشق غذاخوری روغن کنجد یا نارگیل در دهان برای حدود 20 دقیقه و سپس دور ریختن آن است. مطالعات نشان می دهد که این روش باعث کاهش باکتری های موجود در دهان می شود که باعث پوسیدگی دندان، پلاک و التهاب در لثه می شوند.

 ژل آلوئه ورا

مطالعات نشان میدهد که ژل دندان آلوئه ورا ممکن است برای مقابله با باکتری هایی که باعث ایجاد پوسیدگی میشوند کمک کننده باشد. همچنین مطالعات تحقیقاتی نشان داده است که ترکیب آلوئه ورا به همراه درخت چای می تواند همانند یک ضد عفونی کننده موثر عمل کرده و مانند دهان شویه از مینای دندان در برابر باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی محافظت کند.

مصرف ویتامین D

یکی دیگر از روش های پیش گیری از پوسیدگی دندان مصرف غذاهای غنی از ویتامین D مانند لبنیات است.

شستشو با آب نمک

اسفتاده از محلول آب نمک بعد از صرف غذا یکی از روش های موثر پیشگیری از پوسیدگی دندان هاست زیرا آب نمک به از بین بردن چسبندگی دندان کمک می کند.

درست است، همین محلول بسیار ساده و رایج می‌تواند در جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان و رفع آن کمک کننده باشد. در واقع با استفاده از آب نمک می‌توان باکتری‌ها را از دهان خارج کرد. برای استفاده از این محلول باید در حدود یک قاشق چایخوری نمک را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید. بعد از مخلوط شدن این دو ماده آب نمک را داخل دهان خود غرغره کنید. این کار باعث می‌شود باکتری‌ها از سطح دندان‌های شما جدا شده و با خارج کردن آب نمک از دهان خود باکتری‌ها نیز از دهانتان خارج شوند.

جویدن آدامس بدون قند

جویدن این نوع آدامس بعد از غذا، باعث کاهش سطح باکتری هایی می شود که به مینای دندان آسیب می رسانند. وجود کمتر این باکتری باعث میشود مینای دندان قوی تر شود و برای مقاوم شدن دندان در برابر پلاک مجهزتر گردد.

بهترین روش برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کدام است؟

همواره جلوگیری از پوسیده شدن دندان بسیار بهتر و آسان تر از درمان پوسیدگی دندان می باشد. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان روش های مختلفی وجود دارد، که توسط آنها احتمال خراب شدن دندان ها به طرز قابل توجهی کاهش می یابند. مهمترین آنها عبارتند از:

1- مسواک زدن و استفاده از نخ دندان

بهترین روش جلوگیری پوسیدگی دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. همچنین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور منظم در جلوگیری از تجمع باکتری ها و در نتیجه پوسیدگی دندان بسیار مؤثر هستند. در نظر داشته باشید که هم نوع مناسب و هم نحوه صحیح استفاده از مسواک در جلوگیری از پوسیدگی دندان مهم هستند. شما ابتدا باید با مشورت با دندانپزشک نوع مناسب مسواک را انتخاب کنید. ولی به این نکته هم توجه داشته باشید که حتی بهترین مسواک ها نیز طول عمر محدودی دارند و باید در فواصل زمانی مشخص و ترجیحا هر سه ماه آن را عوض کنید. مسواکی که دندانه خود را از دست می دهد دندان ها را پاک نمی کند و حتی ممکن است به لثه آسیب بزند.

البته حتی با استفاده از مسواک مناسب اگر مسواک زدن را بطرز صحیح انجام ندهید؛ باز ممکن است نتیجه مطلوب عاید شما نشود. گاهی یک بار مسواک زدن در طول روز اما به شیوه صحیح و اصولی می تواند بسیار موثرتر از سه بار مسواک زدن به صورت اشتباه باشد. همچنین شما در کنار مسواک زدن باید از نخ دندان نیز استفاده نمایید. نخ دندان می‌ تواند کار مسواک را تکمیل کرده و بهداشت دهان و دندان شما را تضمین کند. اگر یک فرد با حوصله در روز ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان برای مسواک زدن به شیوه صحیح و اصولی صرف کند و از نخ دندان نیز استفاده کند؛ می تواند احتمال پوسیدگی دندان ها را به میزان زیادی کاهش داده و دندان هایی سالم و تمیز و بدون پوسیدگی داشته باشد.

2- استفاده از فلوراید و دهانشویه ضد باکتری

فلوراید در تقویت مینای دندان مؤثر است. این روش با استفاده از خمیردندان های حاوی فلوراید و دهان شویه ها صورت می گیرد. حتی در هنگامی که حفره دندان کوچک و سطحی است و عمق زیادی ندارد؛ می تواند مینای دندان را ترمیم کند. دهانشویه های ضد باکتری می توانند در از بین بردن باکتری های مضر و در نتیجه جلوگیری از پوسیدگی دندان بسیار مؤثر باشند. ولی در این مورد، بهتر است با یک دندانپزشک در مورد استفاده از دهانشویه های آنتی باکتریال که برای برطرف کردن باکتری های مضر و پیشگیری از پوسیدگی و خرابی دندان استفاده می شود، مشورت کنید.

3- استفاده از شیارپوش دندان (فیشور سیلانت)

فیشور سیلانت های دندانی یک لایه محافظ و همرنگ با دندان هستند که برای کاهش پوسیدگی دندان روی دندان‌ های آسیاب (مولر) قرار داده می‌شود. سیلانت یا شیار پوش یک پوشش نازک است که شیارهای سطح دندان را می پوشاند و به این ترتیب محلهایی را که مواد غذایی و باکتری ها تمایل به تجمع در آن دارند، از بین می برد. فیشور سیلانت توسط دندانپزشک سریع و بدون درد قابل اجرا است. استفاده از سیلانت می‌ تواند یک روش مناسب برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ ها باشد، ولی جایگزین مناسبی برای مسواک زدن، نخ دندان و رژیم غذایی سالم نیست.

  کوکتل پدیکور یا بمب حمام چیست؟

4- معاینات منظم دندانپزشکی

اولین قدم برای کنترل سلامت دهان و دندان این است که بدانید میزان پوسیدگی چقدر است. بهترین راه برای جلوگیری از خرابی و پوسیدگی دندان ها معاینه از طریق دندانپزشک است. با معاینات منظم و بحث و گفتگو با دندانپزشک خود، می دانید که در چه شرایطی هستید و کدام روش درمانی ممکن است، مورد نیاز باشد. هنگامی که از میزان پوسیدگی دندان خود آگاه شدید، می توانید رویکرد خاص و مؤثرتری را در جهت بهبود سلامت دهان و دندان خود در پیش بگیرید.

هرچه میزان پوسیدگی و خرابی دندان کمتر باشد، به طور حتم به ویزیت کمتری نیاز خواهید داشت. در هنگام معاینات منظم دندانپزشکی، میزان خطر پوسیدگی دندان خود را به کمک دندانپزشک معالج بیابید و در مورد آن مشورت کنید.

5- رعایت رژیم و عادتهای غذایی مناسب

داشتن یک رژیم غذایی مناسب دندان در همه جنبه های سلامت، از جمله بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است. غذاهایی مانند چیپس یا شیرینی ها که تمایل به گیر کردن مدت طولانی در بین دندان های شما دارند، باعث بالا رفتن شانس ابتلای به پوسیدگی دندان می شوند البته، غذاهای خوراکی فرآوری شده یا مواد غذایی شیرین نیز گزینه خوبی برای مصرف نیستند. در عوض، سبزیجات تازه و میوه ها را انتخاب کنید، زیرا آنها باعث افزایش جریان بزاق و جمع شدن دوباره مواد معدنی در مینای دندان می شوند.

بطور کلی تغذیه مناسب و مواد غذایی مفید می تواند باعث بهبود وضعیت سلامت بدن و از جمله سلامت دندان ها شود. در کنار مواد غذایی یا رژیم غذایی برخی عادتهای تغذیه ای نامناسب نیز می توانند احتمال پوسیدگی یا حتی شکستگی دندان ها را افزایش دهند. از جمله این عادات نامطلوب می توان به شکستن مواد سخت با دندان یا استفاده متناوب و پشت سر هم از مواد داغ و خیلی سرد اشاره کرد.

6- جرم گیری دندان ها

برطرف کردن پلاک و جرم های دندانی که محل مناسبی برای رشد باکتری ها هستند احتمال بروز پوسیدگی دندان را به میزان بسیار زیادی کاهش می دهد. در نتیجه تمیز کردن حرفه ای دندان ها یا جرم گیری دندان باید حداقل سالی دو بار توسط متخصص انجام شود.

7- ترک سیگار و دخانیات

مضرات مصرف دخانیات برای افراد کاملاً شناخته شده است. با این حال، بسیاری از مردم آسیبی که سیگار کشیدن و استفاده از تنباکو به دهان، لثه و دندان ها وارد می کند، را نمی دانند. این عادت ناسالم همچنین می تواند منجر به ریزش دندان و حتی سرطان دهان شود. ترک سیگار یکی از راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان است. بنابراین اگر نگران پوسیدگی دندان خود هستید، حتما از کشیدن سیگار و دخانیات خودداری کنید. برای افرای که هنوز به استعمال دخانیات ادامه می دهند؛ یا کسانی که در دوره ترک سیگار و دخانیات هستند؛ توصیه می شود که حتما هر 3 ماه برای جرم گیری دندان اقدام کنند.

وسایل مراقبت از دندان چیست؟

شاید کلیشه ای به نظر برسد اما حقیقتا پیشگیری بهتر از درمان است، در مورد دندانپزشکی که پیشگیری در امر کاهش هزینه های درمانی و هم بسیار تاثیرگذار است بنابر این هر کاری برای حفظ بهداشت و سلامت دهان و دندانمان انجام دهیم سرمایه گذاری برای پیشگیری از درد و سختی و کاهش هزینه های درمان است.

مسواک

مسواک آشنا ترین وسیله کمکی برای حفظ بهداشت دهان و دندان است البته از آنجا که بسیاری افراد به درستی از مسواک استفاده نمی کنند یا برای استفاده از مسواک وقت کافی نمی گذارند میزان اثرگذاری آن را به شکل قابل توجهی کاهش می دهند. صحیح مسواک زدن را به کودکان بیاموزید.

در روش صحیح مسواک زدن، دندانها به ۱۲ ناحیه تقسیم می‌شوند و هر ناحیه جداگانه تمیز می‌شود، برای اینکه مسواک زدن برای مدت کافی انجام شود، بهتر است ابتدا بدون خمیردندان مسواک زد سپس در دهان آب می ریزیم و آن را خارج می کنیم به این ترتیب خمیردندان بهتر کف می کند.

اول از سطح جونده ی دندان ها شروع می کنیم که با حرکت رفت و برگشت روی سطح جونده، خمیر دندان به خوبی کف می کند و شیارهای موجود بر روی دندان تمیز می شوند، سطوح جونده در هر فک، در دو ردیف سمت چپ و راست قرار دارد که از یک سمت در فک پایین شروع کرده و به سمت دیگر می رویم سپس به همین صورت برای فک بالا اقدام می کنیم تمیز کردن سطوح جونده مشکل خاصی ندارد و اگر دقت شود و وقت کافی گذاشته شود به خوبی تمیز می شود.

هر چند دقیقه یک حرکت دورانی به مسواک می دهیم که مواد غذایی کنار دندان ها به داخل دهان بیفتد مدت زمان مسواک زدن بسته به روش و سرعت مورد استفاده بین 4 تا 10 دقیقه متغیر است و حداقل دو بار مسواک زدن در روز که همراه با تمیز کردن نواحی بین دندانی است پیشنهاد می شود. برای کسانی که درحال ارتودنسی به ویژه ارتودنسی ثابت هستند این زمان به 15 تا 30 دقیقه افزایش می یابد.

نخ دندان

استفاده از نخ دندان را از سنین کم به کودکان آموزش دهید هر چقدر هم که خوب و بی نقص مسواک بزنید، مسواک نمی تواند فضای بین دندانی شما را تمیز کند، بنابر این استفاده روزانه از نخ دندان در کنار استفاده از مسواک به بهداشت دهان کمک می کند. برای استفاده از نخ دندان روش های مختلفی توصیه می شود باید به مقدار لازم نخ دندان را ببرید بعد آن را به شکل یک دایره در بیاورید تا تسلط بیشتری برنخ داشته باشید.

به نظر می رسد مهمترین نکته تسلط بر امر نخ دندان کشیدن است بنابراین به مرور زمان و استفاه از روش های مختلف روشی را پیدا کنید که برای شخص شما مناسب تر است. نخ دندان را حتما به لثه ی مجاور دو دندان بکشید تا خوب تمیز شود بعد از نخ کشیدن هر دندان، آن را کمی بچرخانید تا برای پاک کردن مواد غذایی از بین دندان دیگر، همیشه نخ تمیز به کار برده شود.

استیمولاتور

لثه را در نواحی بین دندانی ماساژمی دهد، بعضی مسواک ها در قسمت انتهایی شان استیمولاتور دارند که برای افرادی که ناراحتی های پریودنتال دارند بسیار مفید است استیمولاتور وسیله ای از جنس پلاستیک است وشکلی مخروطی شکل دارد.

برس های بین دندانی

بیشتر به کسانی که مشغول درمان ارتودنسی هستند توصیه می شود،این وسایل برسهایی به شکل شیشه شور ولی در ابعاد مینیاتوری و کوچک بوده و برای تمیز نواحی بین دندانی بکار می رود. برای کودکان این کار باید با کمک بزرگتر ها انجام شود.

واترپیک

واترپیک نیز یکی دیگر از وسایل کمکی در بهداشت دندان می باشد که برای پاک کردن دندان بکار می رود، این دستگاه آب را با فشار از انتهای لوله باریکی که آنرا مقابل دندان نگاه می دارید خارج می کند این دستگاه بیشتربرای افرادی که بیماری لثه دارند و بریج در دهانشان وجود دارد استفاده می شود.

  چطور پوست برنزه طلایی و جذاب داشته باشیم؟

آشنایی با مراقبت از دندان در طب سنتی

داروهای گیاهی با گیرنده های شیمیایی خاصی در بدن ارتباط برقرار میکنند و در مقایسه با داروهای شیمیایی نیز عوارض کمتری دارند. از گیاهان دارویی به عنوان داروی ضد باکتری ، ضد التهاب ، آرامبخش و ضد اضطراب استفاده میشود. از داروهای گیاهی و عصاره گیاهان دارویی میتوان در درمان بیماری های دهانی استفاده کرد.

باکتری های دهان و دندان در برابر آنتی بیوتیک هایی مانند پنیسیلین ، آزیترومایسین و … مقاوت نشان میدهند. این دارو ها همچنین میکروبهای دهان و دندان را تغییر داده و عوارض جانبی نامطلوبی از جمله استفراغ، اسهال و تغییر رنگ دندان هارا در بر دارند. اما محصولات گیاهی این عوارض را نداشته و پاسخ بهتر و ایمن تری را برای درمان بیماری های دهان و دندان ارائه میدهند.

گیاهان دارویی موثر در سلامت دهان و دندان 

  • چای سبز 

چای سبز حاوی پلی فنول است. پلی فنول دارای خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی میباشد. طبق تحقیقات انجام شده دهان شویه حاوی عصاره پلی فنول چای سبز موجب کاهش چشمگیر پوسیدگی دندانی شده است. 

  • آلوئه ورا یک درمان خانگی خونریزی لثه

قرن هاست که در طب سنتی و مصر باستان از گیاه آلوئه ورا برای درمان بسیاری از مشکلات استفاده میشده است. اثر فارماکولوژی گیاه آلوئه ورا شامل ضد آرتروز و ضد التهاب ، ضد باکتری و کاهش قند خون میباشد. طبق تحقیقات انجام شده خونریزی و التهاب لثه با استفاده از آلوئه ورا تا حد زیادی کاهش می یابد. خواص ضد باکتریایی آلوئه ورا نیز به دلیل وجود ترکیبات فنول و سالیسیلیک اسید در آن میباشد که از پوسیدگی و عفونت های دهان و دندان در دراز مدت جلوگیری میکند.

  • زردچوبه 

زردچوبه نیز دارای خواص ضد التهاب ، ضد باکتری ، ضد عفونی کننده و .. میباشد. دهان شویه حاوی زردچوبه در کاهش التهابات لثه و از بین رفتن باکتری های دهان بسیار موثر بوده و مهم تر از همه در مقایسه با دهانشویه های شیمیایی هیچ گونه عوارض جانبی در بر ندارد.

  • گیاه مسواک 

گیاه مسواک یا چوب مسواک ( salvadora parsica ) در مناطقی چون کشور ایران ، عراق ، عربستان و هند رشد میکند. این گیاه در کاهش پلاک های میکروبی و التهاب و خونریزی لثه بسیار موثر عمل کرده و ویتامین C موجود در آن به تقویت مویرگ های لثه کمک میکند.

همچنین فلوراید موجود در گیاه مسواک به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک میکند.

  • بابونه 

بابونه دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی میباشد. همچنین عصاره گیاه بابونه در برابر قارچ کاندیدا موثر است.  دهان شویه حاوی عصاره بابونه به از بین رفتن میکروب های دهان و التهابات لثه کمک خواهد کرد.

  • اکیناسه 

پلی استیلن های گیاه اکیناسه دارای خواص ضد التهابی هستند و به از بین رفتن التهابات لثه کمک میکنند. همچنین گیاه اکیناسه همانند دهانشویه دارای کلرهگزیدین در بهبود بهداشت دهان و دندان موثر خواهد بود.

  • هلیله سیاه 

هلیله سیاه دارای خواص ضد باکتریایی چشمگیری میباشد و حتی از کلرهگزیدین هم موثر تر عمل میکند. هلیله سیاه به عنوان دهان شویه میتواند بسیاری از مشکلات دهان و دندان مانند بوی بد دهان ، زخم های دهانی و خونریزی لثه را درمان کرده و از پوسیدگی دندان جلوگیری کند.

  • ریشه شیرین بیان 

از ریشه شیرین بیان برای جلوگیری از پوسیدگی دندان استفاده میشود و مهارکننده قوی استریتوکوکوس موتانس (عامل اصلی پوسیدگی دندان) است.

  • میخک 

از عصاره میخک در زمان های قدیم به عنوان خوشبو کننده دهان استفاده میشده است. در زمان ابن سینا نیز از روغن میخک برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و درمان عفونت های لثه استفاده میشده است. عصاره میخک دارای مولکولی بنام اوژنول است که ضد درد ، ضد عفونی کننده و مهار کننده رشد باکتری های بیماری زا میباشد.

  • خمیر دندان گیاهی

این خمیردندان با ترکیب چندین گیاه دارویی علاوه بر تمیز کردن دندان های شما، از پوسیدگی دندان جلوگیری کرده و موجب سفید شدن دندان ها میشود. خمیر دندان گیاهی موجود در فروشگاه مرهم طب محصول موسسه تحقیقات حجامت ایران بوده و هیچ گونه عوارض جانبی در بر ندارد.

  • محلول مامیران

محلول مامیران فراورده شرکت بوعلی دارو ، محلولی کاملا گیاهی است که برای درمان آفت دهان و ضد عفونی کردن دهان و لثه ، تقویت و سفت کردن لثه و پیشگیری از خونریزی لثه مورد استفاده قرار میگیرد.

برای مراقبت از دندان هایت چه کارهایی انجام می دهی؟

مراقبت از دندان ها به طور منظم یکی از مهم ترین راه ها برای داشتن دندان‌هایی سالم است و همه افراد چه کوچک و چه بزرگ باید رعایت کنند. دندان‌ها نقش مهمی در زیبایی ظاهری انسان دارند و هر گونه آسیب، منجر به اختلال در زیبایی چهره می شود، با این حال زیبایی تنها بخشی از وظایف دندان‌های سالم است.

دندان‌های ناسالم، مشکلات زیادی را برای فرد بیمار به وجود می آورند که شامل؛ عفونت، تحلیل لثه، مشکلاتی در هضم و جویدن غذا و درد دندان است.

اهمیت حفظ سلامت دندان ها در دوران کودکی 

بسیاری از افراد بزرگ‌سال، دچار پوسیدگی‌های دندانی هستند و به دنبال چگونگی آشنایی با روش حفظ دندان سالم می باشند برای این‌که دندان‌های سالمی داشته باشیم، باید از کودکی به فکر پیشگیری از پوسیدگی‌های دندانی باشیم. رعایت بهداشت دهان و آموزش مراقبت از دندان‌ها باید از سنین کودکی انجام گیرد.

هنگامی‌که دندان‌های دائمی کودکتان می‌روید، به دندانپزشک خوب مراجعه کنید تا در صورتی که فیشورسیلانت و تکنیک‌های دیگر درمانی نیاز بود، فوراً انجام گیرد. اگر در کودکی مراقب دندان‌هایتان نبوده‌اید، از این پس به فکر سلامتی آن‌ها باشید.

راه های موثر و مفید در مراقبت از دندان

حداقل دو بار در روز مسواک بزنید

مراقبت و حفظ سلامت دندان و لثه در کودکی سبب رشد مناسب لثه می‌شود و فاصله مناسب و مورد نیاز برای رشد دندان‌ها را در آینده در پی خواهد داشت. مسواک زدن از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار روی سلامت دندان‌ها می‌باشد، مسواک زدن در شب از تجمع پلاک و میکروب در طول روز روی دندان و لثه جلوگیری می‌کند.

نحوه‌ی صحیح مسواک زدن دندان برای از بین رفتن میکروب و پلاک و جلوگیری از التهاب لثه و خراب شدن دندان‌ها بسیار حائز اهمیت است. مسواک زدن معمولا باید حداقل 2 دقیقه طول بکشد و حدالامکان از مسواک‌هایی با برس نرم استفاده کنید.

از خمیر دندان‌های حاوی فلوراید استفاده کنید

خمیر دندان حاوی فلوراید بسیار تاثیرگذارتر از خمیر دندان حاوی مواد سفید کننده است، زیرا فلوراید به خوبی از مینای دندان محافظت می‌کند و از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند، بنابراین برای مبارزه با میکروب‌ها و باکتری‌های موجود در دهان و دندان حتما از خمیر دندان‌های حاوی فلوراید استفاده کنید.

استفاده از دهانشویه های استاندارد

استفاده کردن از دهانشویه برای سلامت دندان‌ها بسیار مهم است. اگر بعد از نخ دندان و مسواک از دهانشویه استفاده کنید، احتمال سالم ماندن دندان‌هایتان را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. برای اینکار از دهانشویه‌های حاوی فلوراید استفاده کنید و حدودا 2 دقیقه آن را در دهانتان حرکت دهید. تمیز کردن قسمت‌هایی از دندان، لثه و دهان که تمیز کردن آنها توسط نخ دندان و مسواک دشوار است.

دهانشویه حاوی موادی است که در بهداشت دهان و دندان بسیار موثر است و از دندان در مقابل میکروب و در نتیجه پوسیدگی، محافظت می‌کند، دهانشویه همچنین میزان اسیدی که در دهان موجود است را کاهش می‌دهد.

استفاده از نخ دندان 

نخ دندان قسمت‌های میانی دندان که با مسواک تمیز نمی‌شوند را تمیز می‌کند. بنابراین در صورت عدم استفاده از نخ دندان، ممکن است باکتری‌ها در این قسمت‌ها باقی بمانند و به مرور زمان باعث پوسیدگی و از بین رفتن دندان‌ها شوند.

  آموزش صفر تا صد ابرو برداشتن حرفه ای در خانه

نحوه‌ی صحیح استفاده از نخ دندان نیز بسیار مهم است و هنگام نزدیکی به لثه‌ها مراقب باشید که آرام‌تر این کار را انجام دهید تا باعث خونریزی لثه نشود، استفاده از نخ دندان تنها برای از بین بردن مواد غذایی که بین دندان‌ها باقی مانده است، نیست، بلکه برای از بین بردن و کاهش تجمع پلاک و میکروب نیز موثر است.

نوشیدن آب

به طورکلی نوشیدن آب برای سلامت کلی بدن مفید است، اما به طور خاص نیز برای داشتن دندان‌های سالم سعی کنید در طول روز زیاد آب بنوشید، نوشیدن آب باعث می‌شود برخی از مواد شیرین یا چسبنده که روی دندان‌ها قرار می‌گیرند، از بین بروند.

کاهش مصرف شیرینیجات

مواد غذایی شیرین باعث تولید اسید در دهان می‌شوند که به مرور زمان منجر به فرسایش مینای دندان و پوسیدگی دندان خواهد شد.

افزایش مصرف میوه و سبزیجات تازه

مصرف میوه و سبزیجات تازه حاوی برای سلامت دهان و دندان بسیار مفید است. زیرا سبزیجات و میوه‌های تازه و ترد، فیبر زیادی دارند و در بهبود عملکرد دندان‌ها بسیار حائز اهمیت هستند.

رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه مرتب به دندانپزشک

بهداشت دهان و دندان امری بسیار مهم و جدی می‌باشد. بنابراین برای معاینه و همچنین در صورت نیاز برای شستشو و درمان بهتر است حداقل هر 6 ماه یکبار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.

رژیم غذایی و تغذیه نقش مهمی در سلامت دهان و دندان دارد!

از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار روی رشد و استحکام دندان‌ها و استخوان‌ها می‌باشد. طبق مطالعات و آزمایشاتی که روی مواد غذایی مختلف و تاثیرات آن‌ روی دندان‌ها صورت گرفته است، مصرف برخی از مواد غذایی احتمال پوسیده شدن دندان‌ها را افزایش می‌دهند. بنابراین علاوه بر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، تغذیه نیز می‌تواند باعث بروز بیماری‌های مختلفی مثل پریودنتال یا دیگر بیماری‌های مربوط به دهان و دندان شود.

به طور کلی مواد غذایی تحت تاثیر عوامل زیر باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند:

  • قوام و قدرت مواد غذایی: مواد غذایی مثل شکلات که قدرت چسبندگی بالایی دارند، بیشتر باعث پوسیده شدن دندان‌ها خواهند شد.
  • ظاهر مواد غذایی: مواد غذایی مایع از لحاظ قدرت چسبندگی و مدت زمان تماس با دندان‌ها، نسبت به مواد غذایی جامع کمتر باعث پوسیده شدن دندان‌ها می‌شوند.
  • تعداد دفعات مصرف مواد غذایی: هرچقدر تعداد دفعات مصرف مواد غذایی مضر برای دندان‌ها مثل مواد قندی، بیشتر باشد، احتمال پوسیدگی دندان‌ها بیشتر است.

مواد غذایی مفید برای بهداشت دهان و دندان

  • پنیر برای از بین بردن باکتری دهان
  • آب برای تمیز کردن دهان و دندان
  • برگ سبز (اسفناج، کلم بروکلی، کلم)
  • ماهی (ماهی‌های چرب، ماهی قزل‌آلا، ماهی تن)
  • گوشت
  • آجیل برای مبارزه با پوسیدگی دندان
  • خربزه (تازه) برای سلامت دهان و دندان
  • پرتقال برای سلامت دندان
  • توت‌فرنگی برای سفیدی دندان
  • ماست برای بهداشت دهان و دندان
  • سیر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان
  • زنجبیل برای سلامت دهان
  • سیب‌زمینی شیرین برای دندان و لثه
  • کشمش ضد باکتری‌های دهان و دندان
  • و چندین و چند میوه و ماده غذایی که برای سلامت نگه‌داشتن دهان و دندان مفید هستند.

نکاتی در رابطه با بهداشت دهان و دندان

چند نکته مفید در رابطه با رعایت بهداشت دهان و دندان:

  • جویدن آدامس بدون قند
  • بعد از صرف غذا تا یک ساعت از مسواک و خمیردندان خودداری کنید، چراکه مینای دندان نرم‌تر می‌شود
  • رژیم غذایی مناسب حاوی انواع ویتامین‌ها و سبزی‌ها را رعایت فرمایید تا از بیماری‌های لثه جلوگیری شود
  • درصورتی‌که عارضه سفید شدن لثه دارید؛ در رفع آن تسریع کنید تا به عفونت‌ها و مشکلات دندانی منجر نشود
  • از خدمات دندانپزشکی مانند جرم‌گیری و بلیچینگ دندان نیز سالی یک یا دو بار استفاده نمایید.
  • دندان‌ها را هفته‌ای یک‌بار با جوش‌شیرین مسواک بزنید
  • قرقره کردن سرکه سیب
  • حذف تنقلات
  • خوراکی‌های پاک‌کننده» میل کنید؛ مانند سیب، کرفس، هویج خام، ذرت بوداده
  • انتخاب نوشیدنی‌های مفید برای دندان‌ها. شیر، آب حاوی فلوراید و چای تلخ بهترین نوشیدنی برای دندان هستند.

فواید مهم برای مراقبت از دندان

1-پیشگیری از پوسیدگی دندان: استفاده منظم از مسواک، نخ دندانی و مراجعه دوره ای و منظم به دندانپزشک می‌تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. حذف پلاک و باکتری‌ها باعث حفظ سلامت دندان‌ها و پیشگیری از آلودگی های غیرقابل برگشت می‌شود.

2-پیشگیری از بیماری‌های لثه: مراقبت از دندان باعث پیشگیری از بیماری‌های لثه مانند جیوه و پریودنتیتیس می‌شود. این بیماری‌ها می‌توانند به آسیب دهان و حتی از دست دادن دندان‌ها منجر شوند.

3-حفظ دندان‌های طبیعی: با مراقبت منظم، می‌توانید دندان‌های طبیعی خود را برای مدت طولانی حفظ کنید و نیاز به درمان‌های دندانی پیچیده را کاهش دهید.

4-تأثیر مثبت بر سلامت کلی بدن: پژوهش‌ها نشان می‌دهد که حفظ سلامت دهان می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌های سیستمی مانند بیماری‌های قلبی-عروقی کمک کند و بر سلامت کلی بدن تأثیر بگذارد.

5-تشخیص زودهنگام مشکلات دهانی: مراجعه منظم به دندانپزشک فرصت مناسبی است تا مشکلات دهانی مانند پوسیدگی، بیماری‌های لثه و حتی سرطان دهان زودتر تشخیص داده شوند و به درمان آنها بپردازیم.

6-کاهش خطر از دست دادن دندان: مراقبت مداوم از دندان باعث کاهش خطر از دست دادن دندان به دلیل پوسیدگی، عفونت و بیماری‌های لثه می‌شود.

7-تأثیر مثبت بر سلامت عمومی: حفظ سلامت دهان به سلامت عمومی شما کمک می‌کند و می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی شما و افزایش اعتماد به نفس کمک کند.

8-تازگی نفس  و رفع بوی بد از دهان: استفاده روزانه از مسواک و تمیزکردن زبان، باعث تازگی نفس می‌شود و با کاهش باکتری‌های مسبب بوی بد، اعتماد به نفس شما را افزایش می‌دهد.

با کلیه این فواید، مراقبت از دندان‌ها نه تنها به زیبایی لبخند شما افزوده می‌شود بلکه به بهبود کلیه سلامتی شما نیز کمک می‌کند. بنابراین، بهترین راه برای داشتن لبخند سالم و خوب، مراقبت دقیق از دندان‌ها و مراجعه منظم به دندانپزشک است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با بهداشت دهان و دندان آشنا شدید. همچنین از راه‌های مراقبت از دندان‌ها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا مسواک های برقی بهتر از مسواک های معمولی هستند؟

تحقیقات نشان می‌دهد که مسواک های برقی به خصوص آن‌هایی که سر چرخان در هردو جهت دارند در پاک کردن پلاک دندان موثر تر هستند. مسواک برقی برای استفاده همه به خصوص اشخاص معلول و پیر که توانایی حرکتی کمی دارند مناسب هستند.

باید از چه نوع خمیر دندانی استفاده کرد؟

علاوه بر خمیردندان های معمول خمیر دندان های اختصاصی با تمرکز بر هدف خاص وجود دارد. این خمیردندان ها شامل انواع خاصی برای کنترل رسوب دندان و خمیردندان مخصوص اشخاص با دندان های آسان است. خمیر دندان های محافظت کامل شامل موادی برای مبارزه با بیماری لثه، بوی بد دهان و پلاک دندان است. خمیردندان های سفید کننده با پاک کردن لکه‌ها برای بازیابی رنگ سفید طبیعی دندان مفید هستند، اما قدرت کافی برای تغییر رنگ اصلی دندان را ندارند. برخی خمیردندان های مخصوص کودکان نصف فلوراید خمیردندان های بزرگسالان را دارند. برای کودکان زیر هفت سال حتما در هنگام مساک زدن آن‌ها را راهنمایی کنید تا خمیردندان را نبلعند و پس از مسواک زدن به جای قرقره کردن آب آن را بیرون بریزند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا