دانستنی‌هازنبورداری

نگهداری از عسل چه شرایطی دارد؟ تازه نگه داشتن عسل

نگهداری از عسل طبیعی خیلی سخت و پیچیده نیست. کافی است برخی نکات ساده را رعایت کنید تا به سادگی برای مدت طولانی عسل طبیعی را سالم و پرخاصیت نگه دارید.

عسل طبیعی از آن دست مواد خوراکی است که نمی توانیم برای آن تاریخ انقضا مشخص کنیم. اگر شرایط نگهداری عسل مناسب باشد، این ماده می تواند سال ها به صورت سالم باقی بماند. ماندگاری عسل در کنار یکی از مومیایی های مصر باستان نشان دهنده و تایید کننده این موضوع است. البته وقتی از عدم انقضا عسل صحبت می کنیم؛ دقیقا منظورمان عسل طبیعی خام و حرارت ندیده است. متاسفانه عسل های پاستوریزه به جای اینکه ماندگاری عسل را بالاتر ببرند، علاوه بر کاهش خواص عسل، میزان ماندگاری آن را نیز کاهش می دهند. سعی کنید عسل تازه تهیه کنید.

چه عسل های بسته بندی شده و چه عسل-هایی که به طور مستقیم از کندوداران می خرید، در صورت تازه بودن ماندگاری کیفی بیشتری خواهند داشت. عسل خالص و با کیفیت معمولاً دچار فساد میکروبی نخواهند شد. عسل به دلیل غلظت بالای قند، یکی از مواد غذایی است که به طور طبیعی محیط مناسبی برای رشد اغلب میکروارگانیسم ها نخواهد بود. همچنین عسل های با کیفیت، دارای ترکیبات ضد میکروبی می باشند. برخی میکروب های قند دوست در صورت عدم رعایت شرایط نگهداری عسل و بسته بندی ممکن است باعث فساد آن شوند.

نگهداری عسل طبیعی شامل چندین پارامتر و موضوع اساسی است که باید مورد توجه قرار گیرد. اینکه عسل خاصیت خود را از دست ندهد، اینکه عسل متبلور نشود (شکرک نزند) یا اینکه عسل طبیعی خراب نشود، اهداف مختلفی هستند که در نگهداری عسل نقش دارند. بسته به اینکه هدف شما کدام است، نوع نگهداری نیز حساس تر و متفاوت می شود.

هر چقدر در شرایط نگهداری عسل دقت کنیم، می توانیم عسل سالم و بادوامی داشته باشیم. یکی از بزرگترین حقایق در مورد عسل، خراب نشدن آن است. با این حال، شرایط نگهداری عسل می تواند طعم، عطر و رنگ آن را تحت تاثیر قرار دهد که این باعث می شود شاهد تغییرات شیمیایی و فیزیکی در عسل باشیم. اما می توان با رعایت چند نکته یک عسل با ماندگاری بالا داشت. هر چه عسل با کیفیت تر باشد، طول عمر آن نیز بیشترخواهد بود.

  بررسی کاهش کلسترول خون با ژل رویال + معرفی خاصیت ژل رویال

در این مطلب تلاش شده تا به مهمترین نکات برای نگهداری عسل طبیعی اشاره شود. به نظر می رسد رعایت همین 7 نکته ساده می تواند به شما کمک کند تا عسل طبیعی را تا سال ها بدون هیچ گونه مشکلی نگهداری کنید. مطالعه این مطلب را از دست ندهید!


اهمیت ظرف نگهداری عسل طبیعی را دست کم نگیرید

اولین نکته در مورد ظرفی است که عسل طبیعی را در آن نگهداری می کنیم. همانطور که می دانید عسل طبیعی خاصیت اسیدی دارد. به همین علت است که از گذشته توصیه می شده از نگهداری عسل در ظروف فلزی خودداری شود. تماس طولانی مدت عسل طبیعی با فلزات باعث اثرگذاری بر روی فلز، خوردگی آن و مخلوط شدن با عسل طبیعی می شود. شاید هیچ مشخصه ظاهری هم نداشته باشد؛ اما مضرات خاص خود را به همراه دارد.

به طور کلی هر نوع ظرف دیگری از نوع ظروف شیشه ای، سفالی و… غیر از ظروف فلزی، برای نگهداری از عسل مناسب هستند. البته بهتر است حتما از ظرف هایی استفاده کنید که درب مناسبی داشته باشند تا از نفوذ آلودگی به ظرف عسل جلوگیری به عمل آید.

میزان رطوبت را کنترل کنید

به طور کلی باید از نفوذ رطوبت به عسل طبیعی جلوگیری شود. به همین علت است که توصیه می شود از ظروفی استفاده کنید که حتما درب محکم و سالمی داشته باشند. علاوه بر این، محل نگهداری عسل باید در مکانی خشک و با کمترین میزان رطوبت باشد. همچنین زمانی که می خواهید عسل را از درون ظرف خارج کنید، به هیچ وجه قاشق خیس به درون آن وارد نکنید. اضافه شده رطوبت به عسل طبیعی حتی ممکن است به کپک زدن عسل هم منجر شود. عسل به طور عادی کپک نمی زند؛ اما اگر به آن آب یا انواع رطوبت اضافه شود، ممکن است به راحتی باعث خرابی عسل خوشمزه و ارگانیک خود شوید.

محیط مناسبی را از نظر دما انتخاب کنید

برای نگهداری عسل طبیعی، لازم نیست آن را در یخچال قرار دهید. با این حال بهتر است محیطی خنک را برای نگهداری از عسل انتخاب کنید. طبیعتا نگهداری از عسل طبیعی در مکان هایی که نزدیک گاز یا فر هستند، به هیچ وجه مناسب نیست. می توانید خنک ترین مکان در منزل خودتان را که رطوبت کمی نیز در آن جریان دارد را انتخاب نمایید. در آپارتمان اتاق دارای کولر یا انباری های درون آپارتمانی می توانند گزینه خوبی برای نگهداری از عسل طبیعی باشند. کابینت آشپزخانه که در فاصله با اجاق گاز است نیز گزینه خوبی خواهد بود.

  رویال درمانی طبیعی برای ناباروری زنان و مردان

البته نیازی به وسواس برای انتخاب مکان نگهداری عسل نیست. با این حال اگر بر روی شکرک زدن عسل طبیعی حساس هستید، بهتر است آن را در دمایی زیر 20درجه یا بالای 10 درجه نگهداری کنید. در این صورت روند شکرک زدن یا متبلور شدن عسل طبیعی به شدت کند می شود. به عنوان مثال، عسل اقاقیا تمایل به مایع باقی ماندن دارد و قادر است بهتر از انواع دیگر عسل، در مقابل تبلور مقاومت کند، در حالی که عسل گل قاصدک و گل اسطوخودوس، به سرعت متبلور می ‌شوند. و این جزئی از ذات این عسل ها است.

توجه1

کریستالیزه شدن عسل امری طبیعی است قندهای تشکیل دهنده¬ی عسل عمدتاً از نوع فروکتوز و گلوکز می¬باشند و عسل دارای حدود70% قند و 20% آب می باشد. گلوکز حلالیت کمی در آب دارد و به مرور زمان از حالت محلول به حالت کریستالی در می آید و این کریستال ها به تدریج رشد می¬کنند و تمامی عسل را فرا می گیرند.

توجه2:

فرآیند تبلور(رس کردن- کریستالیزه شدن ) به آسانی قابل معکوس کردن است و این معکوس ‌سازی به هیچ وجه بر طعم و کیفیت عسل تأثیر نمی‌ گذارد، اگرچه ظاهر عسل را بطور ناخوشایندی تغییر می ‌دهد. بنابراین عسلی که شکرک زده را نباید دور ریخت، زیرا کیفیت آن از بین نرفته است. عسل متبلور را به آسانی می ‌توان به حالت طبیعی آن بازگرداند، برای نمونه می ‌توان آن را بر روی نان تست ریخت، بدین ترتیب عسل متبلور آب شده و قابل خوردن خواهد شد.

همچنین می ‌توان شیشه این نوع عسل را درون آب گرم (در حدود 60 درجه سانتی گراد) قرار داد و به محض اینکه ریزدانه‌ های قندی حل شدند، آن را از درون آب گرم برداشته و در محلی قرار داد تا در سریع ترین زمان ممکن خنک شود. به خاطر داشته باشید که از افزودن آب در حال جوش به عسل خودداری نمایید، زیرا عسلی که فرآوری شده یا حرارت دیده باشد، برای چند ماه مایع باقی خواهد ماند. به همین دلیل، برخی تولیدکنندگان تجاری عسل، آن را پاستوریزه می ‌کنند که به موجب آن، عسل به سرعت حرارت دیده و سپس سریعاً خنک می ‌شود تا سرعت فرآیند متبلور شدن آن کاهش یابد، بطوری که اینگونه عسل مدت زمان طولانی ‌تری را درون قفسه‌ های فروشگاه‌‎ ها بصورت مایع باقی خواهد ماند (و ظاهر مطلوبی نیز خواهد داشت).

  چرا عسل شکرک می‌زند؟

توجه3: عسل کریستالیزه را به هیچ وجه در ماکروویو قرار ندهید.


عسل را دور از حرارت نگه دارید

علاوه بر اینکه دمای هوای محیط نگهداری عسل اهمیت دارد، عدم حرارت دیدن عسل طبیعی نیز بسیار مهم است. عسل نباید به هیچ وجه در معرض حرارت مستقیم قرار گیرد. این حرارت می تواند شعله آتش یا اجاق گاز باشد. وقتی در حال آشپزی با عسل هستید، به هیچ وجه ظرف عسل طبیعی را در کنار گاز نگذارید. در این صورت ممکن است چند دقیقه یا حتی چند ساعت، ظرف عسل در معرض حرارت قرار گرفته و مخمرهای درون آن فعال شوند. این کار روند تخمیر عسل را سرعت می بخشد و خواص عسل را نیز محدود می کند.

نگذارید نور مستقیم خورشید به عسل طبیعی بتابد

عسل را دور از حرارت مستقیم (نزدیک اجاق گاز یا لوازم حرارتی آشپزخانه) یا نور مستقیم آفتاب (نزدیک پنجره ‌ها) نگهداری کنید، زیرا حرارت بیش از حد، با گذشت زمان ممکن است بر خواص عسل تأثیر بگذارد و به همین دلیل است که برخی عسل ‌ها درون ظروف تیره رنگ به فروش می ‌رسند. اگرچه، این ظروف تیره رنگ به مصرف کننده این اجازه را نمی‌ دهند که بتواند در مورد رنگ، ویسکوزیته و تبلور عسل قضاوت کند. در حالی که بسته ‌بندی عسل درون شیشه بوسیله برخی افراد ترجیح داده می‌ شود، بطوری که شیشه نسبتاً خنثی بوده و با مواد غذایی واکنش نمی‌ دهد و منجر به هیچ گونه تغییرات شیمیایی نمی‌ گردد، درضمن محل نگهداری آن جایی نباشد که در معرض نور آفتاب قرار گیرد. حتی قرار دادن چند ساعته ظرف عسل در پشت پنجره نورگیر نیز می تواند اثرات مخربی بر روی عسل داشته باشد.

  خواص عسل کنار اصل

ذخیره سازی عسل درون ظروف پلاستیکی مخصوص مواد غذایی نیز نباید باعث هیچ گونه نگرانی درباره ایمنی یا سلامت عسل گردد.

توجه: عسل دارای خاصیت اسیدی بوده و نگهداری و بسته بندی آن در ظروف فلزی بسیار خطرناک است؛ زیرا اسید موجود در عسل موجب خوردگی فلزات می شود و بعد با مواد قندی عسل مخلوط می شود و روی کیفیت عسل تاثیر می گذارد.

مواد متفرقه را با عسل مخلوط نکنید

اگر می خواهید ماندگاری عسلتان بیشتر شود، به هیچ وجه دیگر مواد را با آن ترکیب نکنید. اگر می خواهید معجونی بسازید بهتر است مقداری از عسل طبیعی را در یک ظرف دیگر ریخته و در آن ظرف معجون خود را تهیه کنید. توجه داشته باشید که حتی زدن قاشقی که بر روی آن ذرات دیگری وجود دارد می تواند عمر مفید عسل را کاهش دهد یا حداقل روند شکرک زدن آن را تسریع کند. سعی کنید به این موارد خیلی بیشتر دقت داشته باشید.

عسل را چه زمانی باید درون یخچال نگهداری کرد

بطور کلی نگهداری عسل به هیچ وجه در یخچال توصیه نمی شود. برای عسل ‌هایی که بطور طبیعی دارای مقدار رطوبت بالایی هستند، بدون نگهداری به روش مناسب و با گذشت زمان، ممکن است مخمر تکثیر شده و باعث تخمیر گردد. در حالی که تخمیر لزوماً هیچ خطری برای سلامتی ندارد، برخی تولیدکنندگان تجاری عسل، تولیدات خود را پاستوریزه می‌ کنند تا هرگونه سلول مخمر درون آن را از بین ببرند. برای عسل ‌هایی که بسیار روان بوده و نیاز به نگهداری طولانی مدت دارند، نگهداری آن درون یخچال توصیه می‌ شود تا بدین ترتیب از تخمیر احتمالی و تغییر طعم آن جلوگیری شود.

آیا فریزر کردن عسل لازم است؟

هیچ نیازی به حفظ و نگهداری عسل در فریزر وجود ندارد چرا که عسل ماده ای بسیار مقاوم در برابر فساد است و با قرار دادن عسل در فریزر آن را به حالتی کریستالی و ناخوشایند برای مصرف تبدیل می کنید. ولی درنیازمی توان به روش زیرعمل کرد

  معجزه‌ای به‌نام عسل آویشن

روش نگهداری از عسل برای مدت طولانی

یک ظرف مناسب برای عسل انتخاب کنید. اگر قرار نیست چند ماه از عسل استفاده کنید، ممکن است تبلور یابد. در حالی که این روند طبیعی و برگشت پذیر است اما می تواند دردسر ساز شود. برای جلوگیری از تبلور عسل، می توانید عسل را در فریزر نگهداری کنید. شما به ظرفی با کمی فضای اضافی احتیاج خواهید داشت، زیرا عسل هنگام یخ زدگی کمی منبسط می شود. اگر به تازگی یک شیشه عسل خریداری کرده اید، ممکن است لازم باشد مقداری از عسل را استفاده کنید یا آن را به ظرف بزرگتری منتقل کنید تا در شیشه فضای اضافی وجود داشته باشد.

پس از انتخاب ظرف برای نگهداری عسل آن را در فریزر قرار دهید. عسل در صورت نگهداری در فریزر می تواند چند سال دوام داشته باشد. عسل در فریزر به مدت طولانی سالم می ماند با این حال بهتر است تاریخ انقضا را بر روی ظرف بنویسید.

برای مصرف عسل پس از قرار دادن در فریزر باید حتما آن را ذوب کنید. ذوب کردن عسل ساده است، شما به راحتی آن را در یک ظرف ضد هوا رها می کنید و اجازه می دهید تا در دمای اتاق به تدریج ذوب شود. سعی نکنید روند ذوب عسل را تسریع کنید.

سخن آخر
نگهداری از عسل طبیعی خیلی سخت و پیچیده نیست. کافی است برخی نکات ساده را رعایت کنید تا به سادگی برای مدت طولانی عسل طبیعی را سالم و پرخاصیت نگه دارید. البته توجه کنید که نکات گفته شده برای عسل غیرپاستوریزه است. عسل های پاستوریزه شده متاسفانه خواص کمتری دارند و نحوه نگهداری آن ها نیز متفاوت است.

عسل با موم را چگونه نگهداری کنیم ؟

بزرگترین دشمن عسل با موم کرم پروانه موم خوار است اگر عسل با موم را چند روزی در دمای بالای ۲۰ درجه نگهداری کنید پروانه کرو موم خوار به سراغ موم میرود ( کرم میزند ) این یک اتفاق طبیعی است . بهتر است هر چه سریعتر عسل را از موم خارج کنید .

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا