رژیم درمانی

عسل و دیابت “دیابتی‌ها عسل بخورند یا نه؟”

حتما شما هم می‌دانید، عسل اغلب به عنوان یک جایگزین سالم برای شکر یا قند به بازار عرضه می شود. این امر عمدتا به دلیل فواید سلامتی متعدد مرتبط با آن و محتوای آنتی ‌اکسیدان آن است. اما آیا افراد مبتلا به دیابت هم در مصرف عسل محدودیتی ندارند؟ محققان معتقد هستند رابطه عسل و دیابت باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. ولی در اکثر آزمایش های انجام شده، تاثیرگذاری عسل بر دیابت تایید گردیده است در این مقاله تا پایان با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این باره بدست آورید.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: عسل و زردچوبه ترکیبی معجزه آور


ابتلا به دیابت چگونه رخ می‌دهد؟

قند موجود در خون را گلوکز می گویند که اندازه طبیعی و عادی آن بین ۸۰ تا ۱۲۰ میلی گرم در صد سانتیمتر مکعب خون است. قند خون غیر طبیعی معمولا بالاتر از ۱۶۰ میلی گرم و یا پایین تر از ۶۵ میلی گرم می باشد. اگر قند خون کسی بالای ۱۶۰ میلی گرم باشد، احتمال دارد به بیماری دیابت مبتلا باشد. ولی شاخص حقیقی، اعداد نیستند. بلکه چگونگی احساس نشانه ها و علائم بیماری هستند که خود شخص بهتر از هر کس آن را می فهمد.

به طور طبیعی انسولین به وسیله لوزالمعده تولید شده و سلول های بدن را قادر می سازد تا گلوکز (منبع اصلی انرژی) را از خون جذب کنند. بهتر است به این نکته توجه کنید که در دیابت شیرین سلول های بدن از یک منبع انرژی دیگر تغذیه می کنند که در نتیجه باعث تولید سم در بدن می شود. عدم استفاده از گلوکز باعث انباشته شدن آن در خون و ادرار شده و باعث وقوع نشانه هایی مانند تکرر ادرار و تشنگی فراوان می شود.

  همه چیز درباره ژل رویال

اگر سطوح گلوکز خون به سرعت افزایش یابد، سلول ‌ها در اکثر مواقع دچار مشکل می ‌شوند. به دستور «جذب و ذخیره انرژی خون» انسولین واکنش مناسبی نشان نمی دهند،. به مرور زمان، به منظور واکنش، به میزان بیشتری انسولین نیاز پیدا می ‌کنند. این مرحله «مقاومت در برابر انسولین» نامیده می ‌شود. مقاومت انسولینی باعث افزایش فشار خون، افزایش چربی خون، کاهش کلسترول مفید خون، افزایش وزن و سایر بیماری‌ ها می ‌شود. تمام این بیماری‌ ها، به همراه مقاومت انسولینی، «سندروم متابولیک» نامیده می ‌شوند. سندروم متابولیک، به ابتلا به دیابت نوع ۲ منجر می ‌شود. فقدان قطعی انسولین، به دیابت نوع ۱ منجر شده که در این نوع دیابت، نیاز به تزریق انسولین وجود دارد.


برای مطالعه بیشتر: خواص عسل زرشک را دریابید


عسل و مواد تشکیل دهنده آن

عسل و دیابت دارای رابطه اثربخشی برای بدن هستند. عسل از قند، آب و سایر مواد (ویتامین، پروتئین، فیبر و مواد معدنی) تشکیل شده است. به بیانی دیگر ، ۸۰ درصد عسل کربوهیدرات و ۲۰ درصد آن آب می باشد. حال ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که چگونه عسل می تواند بر دیابت تاثیر داشته باشد؟ زیرا عسل نیز دارای قند و کربوهیدرات می باشد.

ترکیبات عسل

دلیل اینکه توصیه می شود، عسل و دیابت در کنار یکدیگر مشکلی برای بدن ندارند، مقایسه عسل با سایر شیرین کننده ها است. زیرا وقتی فردی دیابت دارد، نمی تواند  به طور کامل کربوهیدرات و قند را از سبد غذایی خود حذف نماید. به همین خاطر ماده ای که کمترین ضرر را داشته باشد، به بیماران دیابتی توصیه می گردد.

  درمان کم خونی با عسل

شاید شما هم شنیده اید انواع عسلی که مقدار کمتری گلوکز و مقدار بیشتری فروکتوز دارند برای افراد دیابتی مناسب ترند . در واقع گلوکز برای جذب ، به انسولین احتیاج دارد اما فروکتوز مکانیسم جذب متفاوتی دارد و به انسولین احتیاجی ندارد . مثلا عسل اقاقیا مقدار زیادی فروکتوز دارد و به همین دلیل بعضی از متخصصان توصیه می‌کنند که این عسل بهترین نوع عسل برای دیابتی ها هست.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: عسل چه تاثیری بر سیستم ایمنی بدن دارد؟


رابطه‌ی عسل و دیابت

یک قاشق غذاخوری عسل، تقریباً حاوی کربوهیدرات ‌های (گلوکز-فروکتوز) برابر با میزان موجود در یک سیب با اندازه متوسط است. بیمار دیابتی می ‌تواند مطمئن باشد که مصرف عسل، در مقایسه با نشاسته ‌های غنی از قند یا گلوکز با مقدار مساوی، واکنش قند خون را به میزان قابل توجهی کاهش می ‌دهد.

دیابت و عسل

به دلیل اینکه پس از هضم، عسل به سرعت جذب می‌شود. سپس درون کبد به گلیکوژن تبدیل می‌ شود. بنابراین گلوکز از جریان خون حذف شده و مقادیر قند خون کاهش می‌ یابد. کبد فروکتوز و گلوکز را به نسبت ۱:۱ به گلیکوژن تبدیل می ‌کند. عسل دقیقاً حاوی همین نسبت فروکتوز و گلوکز است. این امر عسل را به گزینه‌ های عالی برای تبدیل سریع به گلیکوژن تبدیل می ‌کند. بنابراین چیزی باقی نمی ‌ماند که قند خون را افزایش دهد. مقادیر کم قند خون به معنای تقاضا و عرضه پایین برای انسولین است، بنابراین تثبیت قند خون را توجیه می‌ کند.

دلیل اینکه مصرف عسل به کاهش تولید و ترشح انسولین از لوزالمعده منجر می ‌شود، ممکن است با ترکیبات موجود در عسل که تولید ماده حساس به انسولین در کبد را تثبیت می ‌کند، مرتبط باشد. از طریق این فرضیه که باید بوسیله تحقیقات اثبات شود، بصورت عملی مشخص شده است که خوردن عسل به کاهش ترشح انسولین نسبت به مواقع هضم ساکارز (قند خوراکی) یا شیره ذرت با فروکتوز بالا، منجر می‌ شود.

  بررسی کاهش کلسترول خون با ژل رویال + معرفی خاصیت ژل رویال

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: عسل بهترین انتخاب برای ورزشکاران


افراد دیابتی تنها عسل خام مصرف کنند!

تفاوت بین عسل خام در مقایسه با غیر خام که اغلب تحت عنوان “عسل طبیعی” به بازار عرضه می شود، این است که عسل خام برای تهیه بسته بندی یا هر نوع فرآوری دیگری حرارت نمی بیند. عسل خام عسلی می باشد که در بیشتر موارد برای سیستم ایمنی و سلامت کلی افراد دیابتی بسیار بیشتر از غذاهای فرآوری شده و تصفیه شده مناسب است.

سخن پایانی

در این محتوا درباره ارتباط عسل و بیماری دیابت خواندیم. باید بر این تذکر تاکید کرد که به عنوان کسی که با دیابت درگیر هستید و یا یکی از اعضای خانوادتان این مشکل را دارد، قبل از اضافه کردن عسل در برنامه غذایی حتما با پزشک مشورت کنید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا