دانستنی‌هازنبورداری

آشنایی با انواع عسل تقلبی و نحوه تشخیص عسل طبیعی

یکی از دغدغه‌های افراد هنگام خرید، به ویژه اگر به دنبال خواص درمانی عسل باشند، این است که آیا عسلی که می‌خرند واقعا طبیعی است یا خیر. به همین دلیل است که بسیاری از آنها به دنبال راه‌هایی مطمئن برای تشخیص عسل طبیعی هستند. شما چه روش‌هایی برای تشخیص طبیعی بودن عسل می‌دانید؟ فکر می‌کنید شکرک زدن عسل نشانه‌ی خوبی‌ست؟ درباره‌ رنگ و بوی ان چه نظری دارید؟ در این مقاله تا پایان همرا ما باشید تا اطلاعات بیشتری درباره تشخیص عسل طبیعی بدست آورید.

انواع عسل تقلبی را بشناسید

برای تشخیص عسل طبیعی از غیر طبیعی ابتدا باید بدانیم که روش‌های تولید عسل تقلبی به چه صورت است. زیرا که روش‌های تشخیص هر کدام از آن‌ها متفاوت خواهد بود. به طور کلی ۳ روش برای ایجاد عسل تقلبی وجود دارد. تمامی عسل‌هایی که به صورت تقلبی در بازار وجود دارد جزو یکی از همین سه دسته هستند.

عسل مخلوط

در این روش فروشنده و یا زنبوردار برای اینکه حجم عسل را زیاد کند، عسل را مستقیما با مواد گلوکزی (شربت قند و شکر) و یا شیره‌ی میوه‌ها مخلوط می‌کند و به عنوان عسل خالص عرضه می‌کند.

از آنجایی که ورود هرگونه مواد خارجی به داخل عسل (بخصوص اگر در ترکیب آنها آب باشد)، باعث تخمیر و ترش شدن آن می‌شود و به طبع برای خریدار قابل تشخیص است، درصد تولید این نوع از عسل بسیار پایین است. چون با این کار همان مقدار عسل طبیعی نیز از بین می‌رود.

عسل تغذیه‌ای

در این روش کندودار در کنار تغذیه زنبوران از شهد گل‌ها و گیاهان، آن‌ها را با انواع مواد مصنوعی مانند شکر، قند، شیره خرما و یا حتی شیرین‌کننده‌های صنعتی مانند ساخارین تغذیه می‌کند. در این حالت عسل را زنبور تولید می‌کند اما منبع شهد طبیعی نیست.

عسل تغذیه ای

این کار به این علت صورت می‌گیرد که زنبور در این شیوه (تغذیه با مواد مصنوعی) عسل بیشتری تولید می‌کند. به اصلاح بارگیری کند و افزایش چشم‌گیری پیدا می‌کند. این روش یک روش غیر مستقیم در تولید غیرطبیعی است.

  آشنایی با انواع عسل گیاهی و خواص شگفت انگیز آن‌ها برای سلامتی

البته ممکن است زنبوردار برای حفظ زنبور‌ها در برخی از فصل‌های سال که گل و گیاه در منطقه وجود ندارد، اقدام به تغذیه مصنوعی آنها کند. که در این صورت مانعی وجود ندارد. اما نباید این عسل به عنوان عسل طبیعی به فروش برسد. تنها باید به عنوان تغذیه زنبوران در فصل سرما باشد.

عسل کاملا تقلبی

در این شیوه عسل حاصل شده به طور کامل مصنوعی بوده و از تغلیظ شیره‌ی برخی از میوه‌ها مانند خرما، توت و حتی گاهی ملاس چغندر یا از حرارت دادن مواد گلوکزی ( شربت قند) و مواد نشاسته‌ای برای قوام آن ساخته می‌شود.

در بعضی موارد برای ایجاد طعم و بو نیز از برخی از اسانس‌های شبیه به عسل استفاده می‌شود تا طعم و بویی شبیه به آن را پیدا کند.


برای مطالعه بیشتر: عسل چه تاثیری بر سیستم ایمنی بدن دارد؟


تشخیص طبیعی بودن عسل با آزمایش بهترین راه است

آزمایش عسل توسط آزمایشگاه‌های معتبر نیز یکی دیگر از راه‌های مطمئن برای تشخیص طبیعی بودن عسل است. اما این گزینه به دلیل هزینه‌های بالایی که دارد معمولا زمانی پیشنهاد می‌شود که می‌خواهید به صورت عمده عسل بخرید.

آزمایش عسل برای تشخیص عسل طبیعی

آزمایش عسل علاوه بر اینکه می‌تواند طبیعی بودن یا نبودن عسل را نشان دهد، می‌تواند میزان کیفیت عسل، که به شاخص‌هایی مثل رطوب، میزان ساکارز و… وابسته است را نیز برای ما مشخص کند.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: از تفاوت عسل وحشی با عسل‌های دیگر چه می‌دانید؟


فاکتورهای نادرست برای تشخیص

شاید شما هم یکی از باورهای نادرست زیر را شنیده باشید

تشخیص عسل اصل با توجه به غلظت

گفته می شود عسلی که روان باشد بی کیفیت و تقلبی است. در مقابل عسلی که غلیظ باشد طبیعی است، در صورتی که عواملی نظیر منطقه ای که عسل از آن برداشت می شود در غلظت عسل تاثیر می گذارند.

  عسل چه تاثیری بر سیستم ایمنی بدن دارد؟

برای مثال عسل های شمال به دلیل رطوبت بالایی که دارند غلظت کمتری دارند و معمولا روان هستند اما عسل های سردشت در استان آذربایجان غربی معمولا غلیظ هستند.

تشخیص عسل طبیعی از روی رنگ

رنگ هر عسل با توجه به گل و گیاهان منطقه ای که عسل از آن تغذیه می کند و خاک ناحیه ای که عسل در آن زندگی می کند متفاوت است. بسیاری از مردم بر این باور هستند که عسل سیاه و قرمز تیره کیفیت بیشتری دارند. اما این یک باور کاملا غلط می باشد.

رنگ عسل و تشخیص عسل طبیعی

برای مثال عسل یونجه با اینکه کیفیت بالایی دارد ولی به رنگ زرد روشن می باشد. همچنین عسل طبیعی گون رنگ سبز یشمی دارد و این رنگها نمی توانند بیانگر تقلبی بودن عسل باشند.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: عسل بهترین انتخاب برای ورزشکاران


تشخیص عسل طبیعی با در نظر گرفتن درصد ساکارز

برخی از افراد هنگام خرید عسل طبیعی تنها فاکتوری که بررسی میکنند میزان ساکارز آن است و از دیگر عوامل صرف نظر میکنند. در صورتی که ساکارز یکی از فاکتورهای مهم می باشد که به راحتی سودجویان و کلاهبرداران می توانند آن را دستکاری کنند و به حد صفر برسانند.

تشخیص عسل طبیعی بوسیله رایحه آن

سود جویان به بازار خرید و فروش عسل هم ورود کرده اند. با افزودن مواد خوراکی و اسانس های خوش بو و معطر عسل های تقلبی را به جای عسل طبیعی به مردم می فروشند. افراد زیادی به دلیل رایحه ای که پس از باز کردن درب عسل در فضا می پیچد فریب می خورند و عسل را طبیعی و اصل می دانند. لازم به ذکر است چون در مناطق مختلف گل و گیاهان مختلفی با رایحه های متنوع وجود دارد ممکن است عسل با اینکه کیفیت بسیار بالایی دارد اما رایحه و بوی چندانی نداشته باشد.

  درباره عسل عناب و خواص آن بیشتر بدانید

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: عسل مانوکا، یک استرالیاییِ پر خاصیت!


شکرک زدن عسل چه چیزی به ما می‌گوید؟

متاسفانه بسیاری از مردم به اشتباه تصور میکنند عسلی که رس ببندد یا به اصطلاح شکرک بزند تقلبی است. اما در واقع عواملی بسیاری مانند: رطوبت، درجه حرارت محیط، دیاستاز، میزان گرده گل موجود در عسل و نوع پوشش گیاهی منطقه باعث کریستالیزه شدن عسل و شکرک زدن عسل می شوند.

شکر زدن عسل و تشخیص عسل طبیعی

با این حال برخی از فروشندگان عسل و زنبورداران، عسل را حرارت می دهند تا از شکرک زدن آن جلوگیری کنند اما با این کار بسیاری از خواص و آنزیم های عسل از بین میرود.

سخن پایانی

در این محتوا درباره روش تشخیص عسل طبیعی خواندیم. قابل ذکر است که عسل تقلبی نه تنها هیچگونه خواص درمانی‌ای ندارد بلکه خود می‌تواند باعث بیماری و همچنین مشکلات پوستی برای فرد شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا