همان طور که گل ها از لحاظ اندازه، رنگ، شکل و بو با هم تفاوت دارند، شهد آن ها نیز متنوع است. در واقع رنگ و طعم انواع عسل دامنه ای به وسعت عطر و بوی گل ها دارد. عسل با داشتن این ویژگی بی نظیر طبیعی، از نظر غذایی و تا حدودی دارویی از سایر غذاها متمایز است. زنبورداران به این موضوع واقف اند و کوشش می کنند تا عسل را در جذاب ترین شکل ممکن به مشتریان عرضه کنند؛ به همین خاطر ما در این مقاله انواع عسل ها و خواص آن ها را برای شما بیان می کنیم.
فهرست مطالب
- طبقه بندی انواع عسل ها چگونه است؟
- معرفی انواع عسل ها
- معرفی انواع گیاهان عسل زا
- بررسی خواص انواع عسل های طبیعی
- سخن پایانی و سوالات متداول
طبقه بندی انواع عسل ها چگونه است؟
1. متناسب با منبع شهد گل
الف) عسل تک گل
زنبورداران عسل شهد را از روی یک گل خاص جمع آوری می نمایند، مانند: عسل شبدر، عسل اقاقیا، عسل آفتابگردان یا عسل قنقال
نکته: عسل تک گل خالص با مشکل زیادی به دست می آید.
ب) عسل چند گل
زنبورداران شهد را از روی چندین گل جمع آوری می کنند، مانند: عسل کوهستان، عسل مرکبات و انواع درختان مثمر و غیر مثمر
2. متناسب با زمان تولید
الف) عسل بهاره
مانند: عسل مرکبات و عسل اقاقیا و درختان میوه که زنبور داران در اوایل بهار جمع آوری می کنند.
ب) عسل پاییزه
که تولید آن از اواسط تابستان تا اوایل پاییز صورت می گیرد.
3. متناسب با منطقه تولید
مانند: عسل دماوند و عسل کوهرنگ
4. متناسب با رنگ عسل
- عسل بی رنگ مانند: عسل اقاقیا
- عسل زرد مانند: عسل اسپرس
- عسل قرمز مانند: عسل آویشن
5. متناسب با نحوه تولید و استخراج
مانند: عسل مایع (شهد)، عسل کریستالیزه (شکرک زده)، عسل شان، مخلوط عسل مایع با عسل شان و عسل با موم که مخصوص کندوهای بومی است و به صورت تکه های خرد شده به فروش می رسد.
معرفی انواع عسل ها
عسل طبیعی
طبق تعاریف موجود در کشورهای پیشرفته و کشور ما (ایران)، عسل به شهد گل ها اطلاق می شود که زنبور عسل پس از تغذیه از گیاهان مختلف آن را ساخته باشد. حال اگر زنبوری به جای شهد گل ها از قند سفید یا شکر استفاده کند، فرآورده آن را نمی توان عسل طبیعی نامید.
زنبوران عسل دارای نیروی ذاتی هستند که گل های مفید را از غیر مفید تشخیص می دهند، آنها با علاقه فراوان سراغ تمام گیاهان طبی و گل های شفابخش می روند و عصاره این گل های قشنگ و مفید را گرفته و به بهترین شکل در اختیار ما قرار می دهند. این عسل کاملا طبیعی و سرشار از مواد غذایی و حیات بخش بوده و می تواند عمده نیازهای غذایی را برطرف کند، زیرا که تمام عناصر و املاح و ویتامین های را که گل فراهم می کند و زنبور می پروراند و آن را قابل جذب در خون می سازد را دارا می باشد.
به درستی معلوم نیست که یک کلنی زنبور عسل، برای ادامه زندگی در طول سال به چه مقدار عسل نیاز دارد. اما در عمل، از یک کلنی نسبتا خوب، سالانه حدود ۴۵ کیلوگرم عسل مازاد بر نیاز کلنی برای زنبوردار قابل برداشت است البته نه در میانگین شرایط ایران، زیرا میانگین تولید عسل شهد به ازای هر کندو در ایران حدود ۱۰ کیلوگرم یا کمتر است. به طور کلی توصیه می شود که در هر زمان از سال، ۷ تا ۹ کیلوگرم عسل درون کلنی و در اختیار زنبورها قرار داده شود.
بیشتر زنبورداران چند شان عسل را از پاییز برای تغذیه بهاره ذخیره می کنند و این آسان ترین راه غذا دادن به زنبورها است و عسل مرغوب ترین غذایی است که میتوان در اختیار زنبورها قرار داد.
عسل تغذیه ای
عسل به علت خواص بسیار زیاد و قیمت نسبتا بالایی که دارد همواره مورد توجه سودجویان قرار گرفته که با دست زدن و تقلب در آن، درآمد زیادی نصیب آنان می شود. گاهی اوقات اجباراً يا عمدتاً عسل را از تغذیه مصنوعی زنبوران یا محلول آب و شکر و یا شیره انگور و توت تهیه می کنند و آن را به جای عسل طبیعی می فروشند، این عسل دارای هیچ عطر و طعم مطبوعی نبوده و مسلما خواص عسل گل های مختلف را ندارد و استاندارد عسل آن را جزء عسل های طبیعی نمی داند. از طرفی کیفیت عسل طبیعی ۱۰ برابر بیشتر از عسل مصنوعی است که از دادن آب و شکر به زنبوران به دست می آید، عسل مصنوعی صرفاً برای تغذیه زنبوران تا حدی مناسب بوده و برای انسان اهمیت چندانی ندارد.
در بعضی از کشورها از جمله ایران، گاهی عسل را به روش های مختلف با شکر و یا گلوکز مایع مخلوط می کنند که این یک نوع تقلب در استحصال عسل محسوب می شود. همانند این کار قبلا در آمریکا نیز انجام می شده است و دولت آمریکا به ناچار در سال ۱۹۲۶ در فصل مقررات راجع به دارو و غذا یک ماده تنبیهی برای آن قرار داد. بر اساس این ماده مخلوط کردن عسل با هر نوع ماده قندی دیگر برای فروشنده جرم محسوب می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عسل تغذیه ای چیست را بخوانید.
عسل مصنوعی یا تقلبی
به مواد و ترکیباتی شبیه عسل اطلاق می شود که بدون دخالت زنبور ساخته می شود و معمولا از قند نیشکر و میوه های شیرین، مانند: خربزه، هندوانه، کدو تنبل و خرما در ساختن چنین عسل هایی استفاده می کنند. هر چند به عنوان عسل از آنها نام برده می شود اما این مواد، عسل نیست بلکه از غلیظ کردن آبمیوه ها به طریق مصنوعی و صنعتی به دست می آیند. این روش در ایران متداول نیست ولی در بعضی از کشورهای خارجی مرسوم است.
عسلک
بعضی از حشرات راسته جوربالان، مانند شته ها و شپشکها ضمن تغذیه از نباتات مختلف، کربوهیدرات (مواد قندی) اضافی خود را روی سطح برگ های نباتات مورد تغذیه دفع می کنند. در مواردی که در طبیعت شهد کمیاب باشد، زنبور عسل بالاجبار مواد قندی مذکور و همچنین سایر ترشحات شیرین گیاهان (به غیر از شهد گل ها) را جمع آوری و پس از تبدیل به صورت عسل در داخل سلول های قاب ذخیره می نماید، این نوع عسل که عسلک نامیده می شود از نظر عطر، رنگ و مواد متشکله، از کیفیت کمتری نسبت به عسل معمولی برخوردار است.
عسلک در مقایسه با عسل تیره تر و لوولوز و دکستروز کمتری دارد. قندهای مرکب، مواد معدنی، نیتروژن و مواد اسیدی عسلک بیشتر از عسل می باشد مقدار مواد معدنی چون پتاسیم، فسفر و آهن در عسلک بیشتر از عسل می باشد که این عناصر، به خصوص نمک پتاسیم در عسلک، برای تغذیه زمستانی زنبور عسل مناسب نمی باشد؛ زیرا ابتدا باعث اسهالی و سپس مرگ و میر نوزادان می گردد. عسلک اغلب روی برگ درختانی نظیر بلوط، راش، تبریزی، نارون، افرا، بید، سدرا و… ترشح می شود و مورد استفاده قرار می گیرد.
عسل سمی
ثابت شده است که عسل حاصله از بعضی گیاهان برای انسان سمی بوده و ایجاد مسمومیت و عوارضی از قبیل استفراغ، سرگیجه و عدم تعادل می نماید، چون حاوی نوعی گلوکزید مسموم کننده است. این نوع عسل ها برای خود زنبور سمی نبوده و زنبوران آن را به راحتی مصرف می کنند. در مناطقی که گیاهان سمی می رویند و زنبوران عسل جمع آوری می کنند ، زنبوران می توانند از این مناطق برای تولید موم و بچه کندو استفاده نمایند. گیاهانی نیز وجود دارد که نوش و گرده تولیدی آنها برای زنبور عسل سمی است و عسل حاصل از آن برای انسان نیز مسموم کننده است.
عسل رادیواکتیو
در برخی از انواع عسل، مقدار خیلی ناچیزی رادیوم وجود دارد و این عمل با پوشاندن شیشه های عسل با فیلم های حساس عکاسی و پوشاندن آن با کاغذ سیاه و مشاهده تصاویری از تشعشع رادیوم در کاغذ حساس عکاسی ثابت شده است.
این خاصیت مربوط به خاک و زمینی است که گیاهان عسل زا در آن رشد کرده اند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره عسل عناب را بخوانید.
معرفی انواع گیاهان عسل زا
در میان گیاهان مختلف، صدها گونه گیاه می توان یافت که از گل آنها نوش (شهد) ترشح می شود، اما تعدادی از آنها می توانند به اندازه کافی شهد ترشح کنند و این ماده خام را برای زنبوران عسل فراهم آورند. مهم ترین گیاهان عسل زا در ایران که از آن ها انواع عسل تولید می شود، عبارتند از:
- انواع یونجه ها: يونجه باغی، یونجه معمولی
- انواع شبدرها: شبدر سفید، قرمز، شیرین
- گیاهان وحشی: گل قاصدک، انواع کنگر، تلخه، آویشن، کاکوتی، گرز، گون و ده ها گونه دیگر.
- سایر گیاهان: اسپرس، پنبه، آفتابگردان، گندم سیاه، گشنیز، ریحان، نعناع، سماق، تمشک، توت فرنگی، مرکبات، سیب، گلابی، آلبالو، بادام، آلو، اقاقیا، لیلکی، انگور فرنگی، انگور معمولی، بید، درخت جوالدوز، مریم گلی، سویا، سیاه دانه، گشنیز، کنار، پیاز و جعفری…
بررسی خواص انواع عسل های طبیعی
۱- خواص عسل – عسل اقاقیا
عسل اقاقیا یکی از بهترین انواع عسل ها است. به هنگام مایع کاملا شفاف بوده و به هنگام کریستالیزاسیون یا بلوری کردن (رس بستن) رنگ آن به سفیدی برف می شود. عسل اقاقیا شامل ۳۶ درصد گلوکز و ۴۰ درصد فروکتوز می باشد. زنبورها از یک هکتار اقاقیای سفید ۱۷۰۰ کیلوگرم عسل تولید میکنند. عسل اقاقیا مقوی و انرژی زا بوده که باعث بهبود و تقویت حافظه می شود، همچنین نشاط آور و بسیار معطر میباشد و به درمان بیماری های صفرا، دیابت، ملین، کم خونی، عفونت در خانم ها کمک میکند.
سایر خواصی که عسل اقاقیا دار می باشد می توان به خواب آور بودن، بهبود ناراحتی های چشمی، رشد کودکان و آرام بخش بودن آن برای بزرگسالان نیز اشاره کرد. اگر با سیب مصرف شود بهترین آنتی بیوتیک است و برای سرماخوردگی مؤثر و سودمند می باشد.
۲- خواص عسل – عسل آویشن
عسل آویشن مقوی مغز و اعصاب می باشد و یک انرژی زای قوی بوده که به تقویت حافظه کمک میکند، همچنین برای دردهای قاعدگی، دردهای شکمی و روده، تسکین سرفه و گلودرد، درمان دیابت بی مزه، عفونت های عمومی بدن و برای پانسمان زخم های بستر مفید است.
۳- خواص عسل -عسل گون
عسل گون باعث تقویت مغز و اعصاب می شود و انرژی زا بوده که به تقویت حافظه نیز کمک می کند، برای کم خونی مفید است، خواب آور می باشد،
خواص دیگر عسل گون که می توان از آن نام برد، عبارتند از:
- درمان درد معده
- ملین
- زخم های چشم و دردهای چشم
- ورم ملتحمه چشم
- دردهای سینه و حلق و حنجره
- مفید برای گرفتگی صدا
- درد روده
- درد کلیه
- مثانه
- مجاری ادراری
۴- خواص عسل – عسل کتیرا
عسل کتیرا که شهد غالب آن یکی از گونه های معروف گون به نام گیاه کتیرا می باشد، دارای خواص دارویی بسیاری مانند تقویت اعصاب، تقویت حافظه و تقویت معده می باشد.
۵- عسل چند گیاه
عسل چند گیاه یا چهل گیاه حاصل نوشیدن شهد گل های مختلف توسط زنبور عسل است. عموما در فصل بهار که گیاهان مختلفی در یک منطقه می روید، زنبور شهد گل های مختلفی را به عسل تبدیل می کند. این نوع عسل خواص عمومی زیادی برای بدن داشته و برای بیماری های مختلفی توصیه شده است. ضد ورم و عفونت روده، ضد یبوست، ضد عفونی کننده دستگاه گوارش، ضد اسهال، تب بر، تقویت اعصاب، ضد سرفه و آسم، ضد سنگ کلیه و مثانه، اشتها آور، خواب آور، تصفیه خون و کبد، درمان میگرن، مبارزه با پوکی استخوان از خواص عسل چند گل است.
۶- خواص عسل – عسل یونجه
عسل یونجه از گل های بنفش رنگ یونجه به دست می آید. عسل تازه استخراج شده، بی رنگ یا کهربایی رنگ است. این عسل یونجه به سرعت کریستالی شده و توده سفید رنگی را مانند شیر غلیظ ایجاد می نماید. این عسل، عطر و طعم خوبی دارد. حاوی ۵۷ درصد گلوکز و ۴۰ درصد فروکتوز می باشد.
عسل یونجه مقوی مغز و اعصاب بوده و حافظه را افزایش می دهد، بیشترین مقدار ویتامین های ۸ و ۸ را دارد و برای افرادی که خون دماغ میشوند، بسیار نافع است. این عسل بسیار خوش عطر و طعم می باشد. ملین و خون ساز است، بندآورنده خون، مفید برای اختلالات عادت ماهیانه خانم ها، برای افرادی که دچار لرزش های اندام می شوند مفید است و همچنین نشاط آور است.
۷- خواص عسل شوید
رنگ عسل شوید نسبت به دیگر عسل ها تیره تر است. این عسل به رنگ کهربایی تیره دیده میشود. عسل شوید شیرینی نرمالی دارد. خواص آرامبخشی، کاهش چربی خون، تقویت معده و درمان دل پیچه، ازدیاد شیر مادران شیرده، تقویت استخوانها و درمان دردهای مفصلی، کم کردن ضربان قلب، تقویت بدن و افزایش نیرو و انرژی از خواص عسل شوید هستند.
۸- عسل رازیانه
رازیانه گیاهی دارویی با عطر و طعم است که خواص درمانی بسیاری دارد، عسلی که از شهد گیاه رازیانه به وجود می آید همه خواص گیاه رازیانه دارد. از خواص عسل رازیانه می توان به تقویت سیستم ایمنی بدن، مقابله با سرطان و پیشگیری از آن، تقویت سیستم گوارشی بدن، درمان سوءهاضمه ها و نفخ، خاصیت ضد عفونی و ضد میکروبی، کاهش فشار خون و کلسترول، پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی و همچنین درمان تنبلی تخمدان، تسکین درد های قاعدگی و افزایش میل جنسی در بانوان اشاره کرد.
۹- خواص عسل سياهدانه
عسل سیاهدانه مقوی مغز و اعصاب بوده و به تقویت حافظه کمک می کند و خواب آور است، باعث ازدیاد شیر مادر و درمان بیماری های کلیوی می شود. بادشکن و قاعده آور است، سردرد و روماتیسم را بهبود می بخشد. همچنین برای ضعف بدن، رفع مسمومیت های خون، کبد، تهوع، شکم درد، یبوست، تقویت زنان زائو، کاهش رطوبت های موجود در بدن، اعتدال بخشیدن به اخلاط بدن، مفید برای دیابت بی مزه، مفید برای انواع قولنج، ناراحتی های تنفسی، روشن کردن رنگ و رو، برای سنگ کلیه، مثانه و سیستم اورولوژی و دردهای رحمی مفید است.
۱۰- عسل کنار
عسل کنار مقوی و انرژی زا است که به تقویت حافظه و رشد کودکان کمک می کند، مسهل صفرا، حرارت بدن را فرو مینشاند، مؤثر و بازکننده گرفتگی هاست، کرم معده و روده را از بین می برد، مفید برای گرم مزاجان، برای ناراحتی ها و زخم روده و تب نافع است، برای آبله و سرخجه و عطش، همچنین سستی اعضا، تقویت مو، جلوگیری از ریزش مو، تقویت اعصاب و تحلیل ورم های گرم مؤثر و سودمند است.
۱۱- عسل مرکبات
عسل مرکبات برای تقویت حافظه بینظیر است و انرژی زا می باشد، همچنین مفید برای درمان مشکلات معده، بادشکن، کمبود ویتامین C، تهوع و سم، نرم کننده سینه، سرماخوردگی، ورم های بدن، ضدعفونی کننده، تصفیه خون، اشتها آور، ناراحتیهای صفرا، مسکن، مفید برای سکسکه، کرم های روده، مفید برای سرطان های معده، ازدیاد متابولیسم پایه، پیشگیری از انواع سرطان ها، کاهش کلسترول، ضدباکتری و قارچ است.
۱۲- عسل گشنيز
عسل گشنیز دارای عطر تند و طعم های خاصی است. از گل های سفید و صورتی چتردار جمع آوری می شود. شکوفه های گشنیز رشد کرده در یک هکتار زمین، حدود ۵۰۰ کیلوگرم عسل می دهد. از خواص عسل گشنیز می توان به: اشتها آوری، مقوی معده، رفع سوءهاضمه، بادشکن، نرم کننده سینه، تب بُر، مفید برای بیماریهای عفونی مانند: سرخک و آبله، برای سرفه و سرماخوردگی، مسکن و آرام بخش، دفع سموم بدن، خواب آور، مفید برای زکام و اسپاسم ماهیچه ای، شیر افزا، مفید برای تب های روماتیسمی، خواب آور، مفید برای آفت دهان، تقویت لثه، تنگی نفس، مسکن صفرا، ضد سرطان، مفرح، مقوی قلب و مغز، اسپرم، ناراحتی روده و حافظه اشاره کرد.
۱۳- عسل زرشک
عسل زرشک از شهد گلهای درخت زرشک به دست می آید، عسل زرشک در ادریبهشت و خرداد تولید شده و از عسل های بهاره به شمار می رود که خاص منطقه خراسان است و به دلیل شرایط اقلیمی و پوشش گیاهی خاص از خواص زیادی برخوردار است.همچنین به رنگ زرد طلایی با عطر مطبوع و طعم شیرین دلچسب می باشد. عسل زرشک باعث تصفیه خون، کاهش فشار خون، درمان مشکلات کبدی و تنظیم قند خون می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خواص عسل زرشک را بخوانید.
۱۴- عسل مریم گلی
این عسل از شهد گیاه معروف مریم گلی ساخته می شود که از گیاهان دارویی پر کاربرد است. عسل مریم گلی به رنگ کهربایی روشن تا تیره زرین با بو و مزه دلپسند است. هر هکتار تحت کشت مریم گلی حدود ۶۰۰ کیلوگرم عسل می دهد. از خواص آن می توان به تصفیه خون، رفع تعریق بیش از حد بدن، کمک به سیستم گوارش، بهبود زخم ها و بریدگی ها، تحریک اشتها و بهبود سرماخوردگی اشاره کرد.
۱۵- عسل وحشی
عسل وحشی از نوعی زنبور های کوچکی که با زنبور های معمولی و پرورش یافته فرق دارند به وجود می آید. این زنبور ها در بالای درختان و شکاف صخره ها در کوهستان ها اقدام به ساخت کلنی می کنند و عسل ها با سختی بسیاری از این کلنی ها برداشت می شود. به دلیل خواص درمانی فوق العاده و سختی در برداشت عسل وحشی و حتی کمیابی این نو عسل، قیمت نسبتا بالایی هم در داخل کشور دارد. از مهمترین خواص این نوع عسل می توان به انرژی زایی بالا، درمان مشکلات گوارشی، درمان کم خونی، تقویت حافظه و همچنین تقویت قوای جنسی اشاره کرد.
۱۶- عسل جعفری
عسل جعفری مقوی و انرژی زا می باشد. به بهبود بی خوابی، تقویت مغز و حافظه کمک می کند. مناسب برای کاهش نفخ و گرفتگی عروق بوده، همچنین قاعده آور و اشتها آور است. برای ناراحتی های کبدی و طحال، برای دیابت بی مزه و برای ناراحتی های روده هم نیز مفید است.
۱۷- عسل ریحان
عسل ریحان از نوع عسل های گیاهان تک گل است و برای بیماری ها در طب سنتی تجویز می شود، رنگ این عسل به رنگ عقیق روشن است و توسط زنبوران از شهد گیاه ریحان تولید می شود. عسل ریحان به عنوان یکی از داروهای طبیعی و خوراکی شناخته می شود، خواص عسل ریحان عبارت اند از: خواص ضد عفونی و ضد باکتری، بهبود دردهای میگرنی، بهبود سرگیجه، مقوی برای اعصاب و جسم انسان، بهبود ضعف بدن، غنی از ویتامین های K ،A، کلسیم و مواد معدنی دیگر.
۱۸- خواص عسل جاوشیر
عسل جاوشیر از شهد گلهای جاوشیر توسط زنبور عسل فرآوری می شود، جاوشیر یک نوع گیاه بومی نواحی کوهستانی در کشور ایران است که خواص دارویی زیادی دارد و در طب سنتی از آن استفاده می شود. عسل جاوشیر رنگ قهوه ای روشن دارد که در فصل بهار برداشت می شود و دارای مزه شیرینی است. از خواص این عسل می توان به بهبود عملکرد کلیه ها، بازکننده مجاری ادراری، مقوی برای سیستم عصبی بدن، بهبود آسم و تنگی نفس، بهبود صرع، بهبود تشنج، بهبود لرزه اندام یا رعشه، درمان درد های مفصلی و تقویت کننده چشم و بینایی اشاره کرد.
۱۹- عسل مانوکا
این عسل در مناطق جنگلی استرالیا و نیوزلند از شهد درخت مانوکا، توسط زنبور تولید می شود و کیفیت بالایی دارد. عسل مانوکا یک مرهم طبیعی برای زخم ها است، در گذشته که دسترسی به آنتی بیوتیک ها میسر نبوده، از عسل مانوکا برای ضد عفونی کردن و درمان زخم ها استفاده می شده است.
همچنین ادعا میشود عسل مانوکا می تواند ناراحتی های مثل آکنه و عفونت های سینوسی را درمان کند. از فواید دیگر عسل مانوکا می شود به بهبود دردهای شکمی، بهبود سیستم گوارشی، تقویت سیستم ایمنی و خاصیت انرژی زایی آن اشاره کرد.
۲۰- خواص عسل گل آفتابگردان
عسل آفتابگردان در شکل مایع به رنگ زرد طلایی و در شکل کریستالی به رنگ زرد کهربایی با رگه های مایل به سبز است. عطر ضعیف و طعم مطلوبی دارد. از گل های زرد طلایی آفتابگردان به دست می آید. یک هکتار تحت کشت آفتابگردان حدود ۵۰ کیلوگرم عسل می دهد. مقوی و انرژی زا می باشد که به تقویت حافظه کمک می کند. همچنین برای نرم کردن سینه، ناراحتی برونش ها، ناراحتی های حنجره، صاف کردن صدا، ناراحتی های ریوی، تسکین سرفه و سرماخوردگی و برای خنثی کردن سم مفید است.
۲۱- عسل گندم سیاه
عسل گندم سیاه به رنگ زرد تیره یا قهوه ای تیره می باشد و در ظاهر مشابه عسلک است. دارای عطر و طعم مشخصی است. در شکل بلوری چسبناک می شود. این عسل حاوی ۳۶ درصد گلوکز و ۴۰ درصد فروکتوز است. میزان پروتئین و آهن آن از عسل روشن بیشتر بوده و به خاطر داشتن میزان زیاد آهن در درمان کم خونی توصیه می شود.
از قدیم گفته اند که عسل های تیره برای افراد رنگ پریده خوب است. این عسل از شهد گندم سیاه که به مقدار زیاد در باغستان ها و به صورت محصول زراعی رشد می کند، ساخته می شود. یک هکتار زمین تحت کشت گندم سیاه حدود ۶۰ کیلوگرم عسل می دهد.
۲۲- خواص عسل بابونه
عسل بابونه برای التهاب مغز، انواع ورمها، کاهش تب، میگرن، سردرد، آرتروز، کاهش حساسیت، درد، کاهش پسوریازیس، اسپوندلیت آنکلوزان، دردهای قاعدگی، ناراحتی های زنانه و یائسگی، آلرژی ها، فشار خون، سرگیجه، سوءهاضمه، ضداسپاسم، ناراحتی های روده، درد و ورم مثانه، ورم طحال، معده درد، بی خوابی، دفع کرم کدو در کودکان، سرماخوردگی، روماتیسم، غلظت خون، ضد عفونی دهان و دندان، شستشو و پانسمان زخم ها، تقویت سیستم بدن، تقویت مغز و حافظه، ترشح شیر در خانم های شیرده، ورم پروستات، ایمنی بدن، تقویت مغز و حافظه، زخم های دهان و کولیت سودمند است.
۲۳- عسل شاه بلوط
عسل شاه بلوط تیره رنگ می باشد و عطر نامطبوعی دارد که از گل های شاه بلوط شیرین به دست می آید. عسل شاه بلوط از نظر رده بندی جزء عسل های درجه ۲ محسوب می شود.
۲۴- عسل کلزا
عسل کلزا با رنگ سفید و گاهی زرد دارای عطر دلپذير ولی بدون طعم خوب است. به سرعت به شکل بلوری ضخیم درآمده و به سختی در آب حل شده و در صورت نگهداری طولانی به سرعت ترش می شود. زنبورها آن را از شهد گل های زرد کلزا به دست می آورند.
۲۵- عسل گل گندم
عسل گل گندم (قنطوریون) به رنگ زرد و سبز با بوی بادام و طعم آن اندکی تلخ است. گل گندم یکی از بهترین گیاهان عسل زا است.
۲۶- عسل گل پنبه
عسل پنبه دارای رنگ روشن می باشد و بعد از بلوری شدن به طور واضح رنگش سفید می گردد. به آسانی بلوری می شود و تشکیل دانه های بسیار ریز می دهد. محتوی ۳۶ درصد گلوکز و ۴۰ درصد فروکتوز است. یک هکتار تحت کشت پنبه حدود ۱۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم عسل می دهد. زنبور عسل با گرده افشانی خود محصول پنبه را ۴۰ تا ۵۶ درصد افزایش می دهد.
۲۷- عسل شبدر
عسل شبدر یکی از بهترین عسل ها است. کاملا بی رنگ بوده و عطر خوبی دارد. در شکل بلوری به صورت یک توده جامد سفید در می آید. عسل شبدر حاوی ۳۵ درصد گلوکز و ۴۰ درصد فروکتوز است. یک هکتار زمین تحت کشت شبدر سفید حدود ۱۰۰ کیلوگرم عسل می دهد.
۲۸- عسل سیب
عسل سیب به رنگ زرد کم رنگ با عطری بی نظیر و شیرینی مطبوعی است. دارای۳۲ درصد گلوکز و ۴۲ درصد فروکتوز بوده و از شکوفه های سیب جمع آوری می شود. یک هکتار شکوفه سیب حدود ۴۰ کیلوگرم عسل میدهد.
۲۹- خواص عسل لیمو
این عسل به عنوان یکی از بهترین عسل ها به خاطر طعم خاصش، ارزش و قیمت بالایی دارد. عسل تازه استخراج شده معطر و رنگ آن شفاف و متمایل به زرد یا سبز رنگ است. عسل ليمو حاوی ۳۶ درصد گلوکز و ۳۹ درصد فروکتوز است. از این عسل برای سرماخوردگی استفاده می شود. عسل لیمو از شهد شکوفه های زرد متمایل به سبز لیمو به دست می آید. از یک درخت لیمو حدود ۱۶ کیلوگرم عسل و از یک هکتار تحت کشت حدود ۱۰۰۰ کیلوگرم عسل به دست می آید.
۳۰- عسل هویج
عسل هویج به رنگ زرد تیره بوده و عطر مطبوعی دارد. بیشتر از گل های سفید چتردار هویج وحشی یا پرورشی به دست می آید.
۳۱- خواص عسل اکالیپتوس
زنبورهای عسل علاقه زیادی به شهد اکالیپتوس دارند. امروزه به دلیل گونه های متنوع این گیاه طعم و عطر قوی و فواید درمانی زیاد آن برداشت عسل اکالیپتوس در سراسر دنیا انجام می شود. عمده برداشت عسل اکالیپتوس در کشور ما در شهرستان های فسا و جهرم صورت می گیرد که از اوایل اردیبهشت تا اواسط خرداد ادامه دارد. عسل اکالیپتوس دارای طعم نامطبوعی است و ارزش پزشکی زیادی دارد و برای درمان سل ریوی، بهبود آنفولانزا و سرما خوردگی، درمان تنگی نفس، درمان کننده عفونت دستگاه ادراری و برای بهبود اختلالات گوارشی توصیه می شود.
۳۲- عسل قاصدک
عسل قاصدک به رنگ زرد طلایی، ضخیم و چسبناک است. این عسل به سرعت بلوری (شکرک) شده و طعم قوی دارد. عسل قاصدک از شهد گیاهانی که در هر منطقه به میزان زیاد رشد می کنند، به دست می آید. عسل قاصدک دارای ۳۶ درصد گلوکز و ۴۲ درصد فروكتوز است.
۳۳- خواص عسل تمشک
این عسل با رنگ سفید و عطر و طعم بسیار مطلوب، خیلی خوشمزه بوده و به سرعت در دهان آب می شود. عسل تمشک از شکوفه های تمشک به دست می آید. تمشک جنگلی در هر هکتار حدود ۷۰ کیلوگرم و تمشک کشت شده آبی در هر هکتار تقریبا ۵۰ کیلوگرم عسل می دهد. این عسل دارای ۳۴ درصد گلوکز و ۴۱ درصد فروکتوز است.
۳۴- عسل سنبل
عسل سنبل دارای رنگ زرد طلایی و عطر ملایم است. این عسل که یکی از بهترین انواع عسل ها بوده، زنبور عسل آن را از شهد گل های زرد کم رنگ یا آبی متمایل به بنفش درختچه های روغنی پایا می سازد.
۳۵- خواص عسل زیرفون
عسل زیرفون یکی از بهترین عسل ها می باشد و به خاطر طعم عالی که دارد، ارزشمند است. عسل تازه استخراج شده، زلال و عموما به رنگ زرد کم رنگ یا سبز است.همچنین زیرفون محتوی ۳۶ درصد گلوکز و ۴۰ درصد فروکتوز است. طعم خوشبو و مزه قابل ملاحظه ای دارد و پس از خوردن مزه تلخی در دهان می گذارد که خیلی سریع از بین می رود. در پزشکی تجربی به عنوان عرق آور و به صورت خنکی مصرف زیادی دارد، از یک درخت زیرفون حدود ۱۶ کیلوگرم عسل به دست می آید.
۳۶- خواص عسل اکلیل کوهی
عسل اکلیل کوهی عسلی است با کیفیتی عالی و مزه های دلپسند، به رنگ کهربایی روشن یا سفید با بوی خوش وانیل می باشد. محتوی ۳۷ درصد گلوکز و ۴۰ درصد فروکتوز است. از یک هکتار زمین گیاه خودرو ۲۰۰ کیلوگرم و از یک هکتار زمین تحت کشت اکلیل کوهی حدود ۶۰۰ کیلوگرم عسل به دست می آید.
۳۷- خواص عسل اسپرس
عسل اسپرس، به رنگ زرد زرین، بسیار خوشبو، مزه ای دلپسند و خاص دارد. یک هکتار تحت کشت اسپرس حدود ۱۰۰ تا ۶۰۰ کیلوگرم عسل عالی می دهد.
سخن پایانی
شمادر این مقاله با انواع عسل آشنا شدید. همچنین از خواص آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
قندها: ۳۸% فروکتوز – ۳۱% گلوکز – ۵% دکسترین – ۱.۵ تا ۳% ساکارز – تا ۲.۳ درصد پروتئین – رطوبت متعارف ۱۶ تا ۱۸ درصد- تقریبا همه عناصر طبیعی شناخته شده: (کروم، کلر، آهن، فسفر، منیزیم، منگنز، فسفر، سلنیوم، سیلیس، سدیم، روی، کلسیم، مس، گوگرد، پتاسیم) آنزیم ها: موادی که به طور قابل توجهی، در مقادیر بسیار کوچک به فرآیند متابولیسم سرعت می بخشند. در مقادیر بسیار کم ویتامین های: (B1,B2,B3,B5,B6,H,K,C,E,PP,Provitamin A)
۱) عسل را به یک نوشیدنی گرم اضافه کنید ۲) با شروع علائم سرماخوردگی عسل مصرف کنید ۳) قبل از خواب عسل بخورید